Dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals krijgt volledig toegang tot alle onderdelen van het omstreden slachthuis Gosschalk. Het slachthuis werd tijdelijk gesloten nadat undercoverbeelden van Varkens in Nood gruwelijke misstanden onthulden. Inmiddels heeft Gosschalk verbeteringen beloofd en is het slachthuis weer open. Eyes on Animals krijgt toegang tot het slachthuis om te controleren of de beloftes worden waargemaakt.
Maatregelen om dierenmishandeling te voorkomen
Gosschalk heeft - naar eigen zeggen - veel maatregelen genomen om toekomstige misstanden te voorkomen. Voorheen werden grote groepen varkens zo snel mogelijk - én met grof geweld - opgejaagd. Het slachthuis belooft nu om dieren op hun eigen tempo te laten lopen, met minimaal gebruik van drijfmiddelen. Varkens zouden dus niet meer worden geslagen of elektrische schokken krijgen om ze zo snel mogelijk op te drijven.
Het cameratoezicht in het slachthuis is uitgebreid. Er hangen meer camera’s en er wordt gebruik gemaakt van slimme software die beelden van mogelijke dierenmishandeling automatisch herkent. Ook is er een ‘welzijn toezichthouder’ aangesteld, die let erop dat alle medewerkers van het slachthuis zich aan de regels houden voor dierenwelzijn.
Onaangekondigde inspecties
Zoals ieder slachthuis, staat ook Gosschalk onder toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Helaas was dit toezicht in het verleden niet genoeg om de verschrikkelijke mishandelingen te voorkomen. Gelukkig voor de varkens wordt het slachthuis nu ook gecontroleerd door Eyes on Animals!
Gosschalk vroeg de dierenwelzijnsorganisatie om hulp en advies. Eyes on Animals heeft jarenlange ervaring in het uitvoeren van inspecties in slachthuizen en is daarom bij uitstek geschikt om de processen bij Gosschalk te beoordelen. De dierenwelzijnsorganisatie mag onaangekondigd inspecties uitvoeren en krijgt daarbij toegang tot alle opgeslagen camerabeelden.
Stap vooruit voor de varkens
Natuurlijk is het een teleurstelling dat Gosschalk na zulke ernstige overtredingen weer aan het werk mag. Toch is het goed nieuws dat het slachthuis de manier van werken aanpast én daarbij zelfs advies vraagt aan een dierenwelzijnsorganisatie. Het zou beter zijn als het officiële toezicht van de NVWA ook wordt verscherpt. Dierenwelzijnsorganisaties zoals Eyes on Animals zijn niet in staat om een slachthuis continu in de gaten te houden. Bovendien kunnen ze geen straffen uitdelen voor overtredingen.
In reactie op onze undercoverbeelden heeft de Tweede Kamer op 17 mei gedebatteerd over de overtredingen in slachthuizen. Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Als bioloog voerde ik vijf jaar lang wetenschappelijk onderzoek uit naar het gedrag en welzijn van varkens in de intensieve varkenshouderij. Dit werk bracht me oog in oog met het dierenleed dat zich op varkensbedrijven afspeelt. Varkens worden behandeld als producten en niet als de slimme, nieuwsgierige levende wezens die ze zijn. Dit wil ik veranderen. Bij Varkens in Nood zet ik me daarom in voor de miljoenen varkens in de Nederlandse vleesindustrie.