Het Onlander Varken

Foto's: Sabine Grootendorst/Varkens in Nood

Varkensboerderij Het Onlander Varken is te vinden in natuurgebied de Onlanden in de kop van Drenthe. Boerin Thea wil het tegenovergestelde van wat gangbaar is in de varkensindustrie: in plaats van weinig aandacht geven aan veel dieren, wil ze veel aandacht geven aan weinig dieren. Bij Het Onlander Varken worden de varkens diervriendelijk en duurzaam gehouden, en kunnen ze leven naar hun aard. De varkens zijn van de rassen Duroc en Berkshire. Alle vleesvarkens zijn van eigen opfok.

Rond de boerderij ligt drie hectare grond, waarvan ongeveer één hectare voor de varkens is. De varkens scharrelen het hele jaar buiten. Bij warm weer vinden ze verkoeling in een lekker modderbad. ’s Nachts en bij slecht weer kunnen ze rusten in geïsoleerde hutten met een dikke laag stro. De zeugen worden op natuurlijke wijze gedekt en krijgen één nest per jaar. Als ze gaan werpen, gaan ze naar de oude paardenstal, waar ze twee weken blijven. Daarna gaan ze naar buiten: moeder en kroost hebben dan een eigen hectare land. Ze blijven zo lang mogelijk bij elkaar, soms wel zes maanden!

De varkens worden gevoerd met brokken (waarvan de ingrediënten van binnen Europa komen) en reststromen groente en brood uit de omgeving. In de winter lopen ze op een perceel met aardperen, die ze zelf uit de grond wroeten.

Per jaar worden er een aantal varkens geslacht. Hun vlees wordt op de boerderij zelf verwerkt tot Zuid-Europese charcuterieproducten, zoals droge worst, gedroogde ham en ‘Nduja. Daarnaast wordt er ook Nederlandse droge worst gemaakt. Het slachthuis is op een afstand van vijftien minuten rijden. De varkens gaan altijd met z’n tweeën, ze brengen de nacht door in het slachthuis. De Berkshire-varkens zijn anderhalf jaar oud als ze geslacht worden, de Duroc-varkens tien tot twaalf maanden.

Omdat Thea vindt dat er meer mensen nodig zijn die ervoor zorgen dat varkens kunnen leven naar hun aard en behoeften, is ze van plan om in de toekomst een ‘snuffelcursus varkenshouden’ te organiseren!

Deel deze varkensboer