MangalitzafarmerNL

Foto's: Sabine Grootendorst/Varkens in Nood

Vijfsterrenboer Jeffrey was vroeger vegetariër, maar vond dat hij daarmee te weinig verbeterde aan het lot van dieren. Daarom besloot hij zelf dieren te gaan houden, op de manier die hij goed vindt. Op zijn boerderij in het Brabantse Sint-Willebrord houdt hij Hongaarse wolvarkens (mangalitza's) – naast kippen, ganzen, konijnen, schapen en paarden.

De varkens lopen altijd buiten. Ze kunnen schuilen in stallen met een bed van stro. Bij warm weer maakt Jeffrey een modderbad voor ze. Hij verplaatst ze om de paar weken naar een nieuw stuk land, zodat de grond zich kan herstellen. De zeugen krijgen één nest per jaar en mogen buiten bevallen. Voorafgaand aan de bevalling maken ze een nest van takken, bladeren, stro... wát ze maar geschikt vinden! Bij slechter weer wordt een voormalige paardenstal als kraamstal gebruikt. Jeffrey koopt lokaal geproduceerd voer, en krijgt restanten groente, fruit en brood van zijn buren.

De varkens worden geslacht als ze anderhalf jaar oud zijn. Het slachthuis werkt kleinschalig en bevindt zich op vijf minuten rijden van de boerderij. Jeffrey gaat zelf mee om zijn varkens uit te laden en naar binnen te leiden. Hij brengt er altijd een paar tegelijk naar de slacht, want deze sociale dieren zijn niet graag alleen. Hij let er goed op dat ze niet bij vreemde varkens worden geplaatst, want dat zou onrust geven. De wachthokken in het slachthuis zijn licht, en er is eten en drinken aanwezig. De varkens worden elektrisch verdoofd. Een stressvrij einde aan een stressvrij leven.

Jeffrey wil op een goede manier goed vlees produceren, en daarmee anderen inspireren. Landbouw is volgens hem niet per definitie een onnatuurlijk proces. Naar zijn idee moet het niet zo zijn dat dieren zich aanpassen aan een (veehouderij)systeem, maar moet een systeem afgestemd worden op de dieren. Hij gaat ervan uit dat veel veranderingen in de veehouderij zullen komen van nieuwe boeren met een visie; niet van boeren die gaan omschakelen. Want omschakelen is volgens hem veel moeilijker dan opnieuw beginnen.

Deel deze varkensboer