Wat slachterij VION ons niet laat zien
VION, de grootste slachterij van Nederland, heeft een film uitgebracht waarin het bedrijf transparant is over hoe de slacht van de varkens in zijn werk gaat. Een goed idee, maar volledig? Nee! Het voor de varkens belangrijkste onderdeel wordt overgeslagen en blijft een goed bewaard geheim.
In Nederlandse slachterijen worden circa 15 miljoen varkens per jaar in bedwelmingskamers met koolzuurgas (CO2) verdoofd. Door het gevoel dat ze stikken en de pijn van het gas in de longen raken de varkens in de afgesloten ruimte vaak in blinde paniek voordat ze na dertig lange seconden bewusteloos neervallen. Het inademen van CO2 zorgt namelijk voor een ondraaglijke ademnood, angst, hyperventilatie en extreme stress. De bovenstaande video laat zien hoe dat eruit ziet.
Slachterijen kiezen voor verdoving met CO2 omdat dit veel efficiënter is dan veel andere methodes. Hele groepen varkens kunnen zo in één keer verdoofd worden in plaats van één voor één. Zo worden meer dan 600 varkens per uur gedood. Een ander voordeel van de gasverdoving is dat er, vergeleken met elektrisch bedwelmen, veel minder risico is op bloedingen in het vlees die het eindproduct verpesten.
Video
Campagnenieuws
Slachthuis Vion noemt pijnlijke bedwelming een “droomscenario”
Paginering
- Vorige pagina
- 1 / 13
- Volgende pagina
Rapport
CO2-bedwelming in slachterijen
Campagnenieuws
Slachthuis Vion noemt pijnlijke bedwelming een “droomscenario”
Paginering
- Vorige pagina
- 1 / 13
- Volgende pagina