Varkens worden het hele jaar door vervoerd naar stallen en slachthuizen. Ook in de warme zomermaanden gaan er dagelijks tienduizenden varkens op transport. Een nachtmerrie, want varkens zijn heel gevoelig voor hitte. Ze kunnen niet zweten en krijgen het met hun grote, logge lijven al snel warm. In de veewagens is er geen ruimte, geen verkoeling en vaak zelfs geen drinkwater. Varkens kunnen tijdens zo’n helse rit overlijden door oververhitting.
Afkoelen onmogelijk in bloedhete vrachtwagen
Vervoer op warme dagen maakt het voor varkens vrijwel onmogelijk om af te koelen. In plaats van rusten in de schaduw of een modderbad worden ze opgejaagd naar een bloedhete vrachtwagen. De meeste veewagens hebben geen airco, maar roosters of ventilatoren die de warme buitenlucht de wagen in blazen. De temperatuur in de wagen kan al snel hoog oplopen. Helemaal als de vrachtwagen onderweg stilstaat om nieuwe varkens in te laden.
In Nederland is het vervoer van levende dieren verboden vanaf 35 graden Celsius. Die grens ligt voor varkens veel te hoog. Zij krijgen bij 22 graden al last van de warmte. Loopt de temperatuur op tot 25 graden of hoger? Dan krijgen de varkens te maken met ernstige oververhitting. Ze komen hijgend, kwijlend en trillend aan bij de plek van bestemming.
Varkens nemen liever een modderbad
Varkens verdienen beter dan vergaan van de hitte in vrachtwagens. Als ze de kans zouden krijgen, zou een warme dag er voor varkens heel anders uitzien. In de warmte liggen varkens liever niet dicht op elkaar. Ze blijven het liefst koel door een rustig plekje in de schaduw op te zoeken. Of nóg fijner: door een duik in een modderpoel te nemen.