Misstand #13

Er gaat structureel een hoop mis in Nederlandse slachthuizen. Dierenbeschermingsorganisaties onthullen regelmatig ernstige misstanden maar de aanpak daarvan blijft moeizaam. Het begint al bij het transport naar het slachthuis. Regelmatig moeten chauffeurs lang wachten tot ze de varkens kunnen lossen. Aanhangers met varkens staan zomers soms urenlang in de hete zon met ernstige hittestress tot gevolg.
Mishandeling door onbekwaam personeel
Eenmaal in het slachthuis is de situatie niet veel beter. Met hun scherpe reukvermogen ruiken varkens al snel de geuren van bloed en angst, ze laten zich dan niet meer zo makkelijk opdrijven. De bange dieren worden dan vaak hardhandig aangepakt door het onbekwame personeel. De varkens worden geschopt en geslagen met peddels, krijgen stroomstoten op gevoelige plekken en worden regelmatig voortgesleept aan hun oren.
Verdoving en bedwelming voor de slacht
Voor de slacht worden de dieren ‘verdoofd’ met een elektrische schok of ‘bedwelmd’ met CO2 gas. Vooral de CO2-bedwelming is een omstreden methode. Het duurt ruim 30 seconden voordat de varkens buiten bewustzijn raken. Al die tijd leveren de dieren een doodstrijd met veel pijn en angst.
De slachtlijn
Na de verdoving of bedwelming gaan de dieren de volautomatische slachtlijn in. Daar hangen de dieren ondersteboven aan haken en wordt hun keel doorgesneden zodat ze leegbloeden. De dieren horen daar bewusteloos te zijn maar hun hart moet nog kloppen om het bloed uit het lichaam te pompen. Regelmatig gaat het daar ernstig mis: soms komen dieren vroegtijdig bij bewustzijn in de slachtlijn. Die dieren spartelen en bewegen waardoor hun keel niet goed wordt doorgesneden en het dier gewond maar levend de slachtlijn in gaat. Zo kunnen dieren bij volle bewustzijn in de broeibak eindigen waar ze verdrinken in gloeiend heet water.