Groot aantal klanten keert ING en ABN AMRO de rug toe

Varkens

Vandaag, donderdag 31 mei, zitten Varkens in Nood en ING en ABN AMRO tegenover elkaar bij de Reclame Code Commissie. De banken maken goede sier door op hun websites aan te geven dat ze zich houden aan de Vijf vrijheden van dieren. Wij bewijzen dat dat absoluut niet het geval is, omdat de banken investeren in de grootschalige varkensindustrie. Of we de zaak gaan winnen, is spannend. Wel stappen al veel klanten van ING en ABN AMRO over naar diervriendelijke banken. Dat is alvast een mooi resultaat!

ING en ABN AMRO financieren (net als Rabobank) de intensieve veehouderij. De laatste maanden geven veel mensen bij ons aan dat ze zijn overgestapt van ING en ABN AMRO naar Triodos en ASN.

De vijf vrijheden

Met ING zijn we bijna een jaar in gesprek om ervoor te zorgen dat de bank bij de financiering van boeren enige eisen stelt aan dierenwelzijn. Vooralsnog ziet de bank de noodzaak niet. Wel stellen zowel ING als ABN AMRO dat ze zich bij het finacieren van veehouderijen houden aan de ‘vijf vrijheden’, criteria voor dierenwelzijn die in de jaren zestig zijn opgesteld. Volgens ons worden de vijf vrijheden helemaal niet in acht genomen door de banken. Zo is één van de criteria dat de dieren natuurlijk gedrag kunnen vertonen. Iedereen die de beelden uit de Nederlandse stallen kent, weet dat dit voor de dieren onmogelijk is: geen varken in de vee-industrie mag wroeten, geen zeug mag een nest maken voor haar biggen!

Overstappen

Vandaag is de zitting bij de Reclame Code Commissie. De eis van Varkens in Nood is dat ING en ABN AMRO stoppen met zichzelf ophemelen, óf dat ze daadwerkelijk rekening gaan houden met de vijf vrijheden. Dát zou nog eens écht een verschil maken! Het wordt een spannende zitting. Een soortgelijke procedure tegen de Rabobank werd in 2015 helaas verloren, maar toch denken we dat we goede kans maken om vandaag te winnen. Het beste middel is, zoals veel van onze aanhangers nu doen, rekeningen bij ING, ABN AMRO en Rabobank opzeggen en overstappen naar een diervriendelijke bank.

Deel dit artikel
Robyn Pees

Als jurist en inhoudelijk medewerker zet ik me in om een einde te maken aan het enorme leed van de miljoenen varkens achter gesloten staldeuren. Ooit zal de mensheid met afschuw terugkijken naar de erbarmelijke manier waarop we nu met onze mededieren omgaan. Ik wil er met mijn werk aan bijdragen dat ik die dag nog ga meemaken. Ieder dier heeft recht op een dierwaardig leven. Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen, daarom moeten wij ze een stem geven!