Na de chihuahua hebben we nu een nieuwe hype: het minivarkentje. Ze is het ultieme knuffeldier, enorm slim en bovendien nog eens hartstikke zindelijk. Voor Stichting Varkens in Nood is dit natuurlijk niets nieuws. We strijden al jaren voor een beter leven van de ‘niet-zo-minivarkens’ in de vee-industrie.
Het klinkt allemaal heel erg leuk, zo’n minivarken. Maar voor veel minivarkens loopt het niet zo goed af. De roze viervoeter kan door eenzaamheid en frustratie agressief worden of ineens het hele huis ruïneren. Bovendien blijven ze vaak niet zo klein als gehoopt: 100 kilo na een aantal maanden is niet ongebruikelijk.
Wekelijks ontvangt Stichting Varkens in Nood e-mails van mensen die niet meer voor hun varken kunnen zorgen. En de opvangadressen zitten inmiddels bomvol waardoor slacht of euthanasie soms de enige optie is.
Vaak worden minivarkens in een impulsieve bui aangeschaft. De kopers vinden zo’n varkentje vooral erg schattig, maar beseffen niet dat een varken aarde nodig heeft om in te wroeten, ruimte om te rennen en soortgenoten om mee te spelen.
De dieren wroeten de strak groene grasmat al snel om tot een modderpoel op zoek naar voedsel. Boomstammen in de tuin worden door de dieren gebruikt om hun huid te verzorgen. Schuurstammen zijn een goed alternatief. Is dit niet voorhanden, dan bestaat de kans dat uw deuren worden gebruikt voor hun huidverzorging. En vergeet niet dat de kosten voor voer, vaccinaties en stro al snel oplopen tot zo'n 500 euro per jaar.
Dus tenzij u een riant stuk land heeft waar meerdere minivarkens lekker hun gang kunnen gaan, adviseren wij u een leuke viervoeter uit het asiel te halen.