ING financiert in opspraak geraakte varkensboer Straathof

Varkens

Uit onderzoek blijkt dat de ING bank de financier is van de (brandgevaarlijke) varkensstallen van Straathof. In één van die stallen verbrandden recent 24.000 varkens.

ING bank heeft al een bedenkelijke reputatie wat betreft de financiering van bedrijven waar het dierenwelzijn geen prioriteit heeft. ING staat vrijwel onderaan op de Eerlijke Geldwijzer.

Straathof

Eind juli verloren 24.000 varkens hun leven in de grootste Nederlandse stalbrand ooit. De eigenaar van deze varkensfabriek, Adriaan Straathof, komt overal in opspraak: hij houdt meer dieren in de stal dan toegestaan, lapt milieuregels en dierenwelzijnswetten aan zijn laars en procedeert tegen gemeentes die hem proberen tegen te houden. De biggensterfte op één van de bedrijven was bijna 30%. In Nederland kreeg Straathof processen-verbaal, geldboetes, waarschuwingen en een voorwaardelijke stillegging van drie maanden opgelegd.

ING profileert zich als de meest duurzame bank ter wereld, maar stelt blijkbaar geen eisen aan dierenwelzijn. Banken hebben door de investeringen die ze doen een enorme impact op hoe onze maatschappij eruit ziet. ING heeft de macht om een diervriendelijke veehouderij te stimuleren, maar kiest ervoor te investeren in megastallen vol dierenleed.

Onze eis

Varkens in Nood eist van ING dat:

  • De financiering van Straathof wordt ingetrokken op grond van wangedrag van Straathof jegens zijn varkens.
  • Er geen bouwprojecten van Straathof worden gefinancierd, zoals in Mariënheem waar hij een megastal wil bouwen of in Erichem ter vervanging van de afgebrande stallen.

Oproep

Wat er gebeurd is bij Straathof mag zich niet herhalen. We roepen het publiek en de meer dan 40.000 ondertekenaars van de petitie tegen Straathof op, om hun (eventuele) relatie met de ING te heroverwegen als het bedrijf Straathof blijft financieren.

Deel dit artikel