Manshoge foto’s vergeten voedseldieren in hartje Breda

De miljoenen dieren in de Nederlandse voedselindustrie krijgen een gezicht. Op woensdag 19 juni om 15.00 openen de stichtingen Varkens in nood en Dier&Recht de foto-expositie Het Vergeten Dier op het Kasteelplein in Breda. Met 22 manshoge foto's zullen vele passanten geconfronteerd worden met het dier achter hun dagelijks voedsel. De foto-expositie staat tot en met 1 juli en is gratis te bezichtigen.

De foto’s worden getoond in imposante fotodisplays, die over het hele Kasteelplein verspreid staan. Ze laten de kijker zien dat ieder dier een individu is dat - net als wij - gevoelens heeft, wil leven en gelukkig wil zijn. Maar ook laten de foto’s zien hoe vriendelijke en intelligente dieren gereduceerd worden tot goedkope producenten van voedsel. Iedere foto is vergezeld van een sprekende tekst. De foto’s zijn afkomstig van gerenommeerde fotografen zoals Jan van IJken, Jo-Anne Mc Arthur en Tomasso Ausili die de emoties en leefomstandigheden van onze “voedseldieren” op prachtige wijze hebben vastgelegd.

Hans Baaij, directeur van Stichting Varkens in Nood, hoopt dat de foto’s een ontnuchterende uitwerking hebben op het publiek. ‘Veel mensen hebben nog altijd een romantisch beeld van de boerderij, maar de realiteit is helaas heel anders. Wat velen niet weten, is dat Nederland naar verhouding de grootste vee-industrie ter wereld heeft. Die massaproductie steunt op de gedachte dat dieren productiemiddelen zijn en geen individuen met gevoel en emotie.’

Vergeten dieren reizen door Nederland

De foto-expositie Het Vergeten Dier staat van 19 juni t/m 1 juli op  het Kasteelplein in Breda. Hierna reist de expositie verder naar Maastricht en Nijmegen. Informatie over de tourdata en locaties vindt u op onze website. Eerder dit jaar stond de expositie op de Westermarkt in Amsterdam en het Museumpark in Rotterdam.

De foto-expositie “Het Vergeten Dier” is een initiatief van de stichtingen Varkens in Nood en Dier&Recht. Met de expositie willen de stichtingen jong en oud prikkelen om na te denken over hun voedselconsumptie.