De regels voor het klimaat in varkensstallen worden aangescherpt. Minister Schouten kondigde dat besluit vandaag aan in reactie op een rapport van Varkens in Nood. Miljoenen varkens lijden ieder jaar door de pijnlijke gevolgen van giftige stallucht. De aangekondigde wetgeving is een belangrijke stap in het voorkomen van dit dierenleed. Een geweldig succes voor onze campagne!
Handhaving faalt
De Nederlandse wet stelt al sinds 1999 dat de lucht in varkensstallen niet schadelijk mag zijn voor de dieren. Toch veroorzaakt het inademen van giftige gassen nog steeds veel leed onder varkens, zoals pijnlijke longontstekingen en rode, geïrriteerde ogen. Deze ellende is het gevolg van gebrekkig toezicht in varkensstallen. Toezichthouder NVWA grijpt pas in als meerdere signalen wijzen op schadelijke stallucht. Bovendien is het uitvoeren van de benodigde metingen geheel vrijblijvend. De wet die de varkens moet beschermen, schiet op deze wijze ernstig tekort. Minister Schouten bevestigt dat de huidige manier van handhaven niet effectief is.
Wetgeving moet varkens beter beschermen
De minister gaat de betreffende wet nu aanscherpen. Zo komen er wettelijke grenzen voor de concentraties giftige gassen die in stallucht aanwezig mogen zijn. Deze grenzen maken handhaving door de NVWA een stuk eenvoudiger: een te hoge concentratie ammoniak is straks meteen een wetsovertreding en dus reden voor ingrijpen. Dit geeft enige hoop dat de luchtkwaliteit in varkensstallen eindelijk gaat verbeteren.
Eerst zien, dan geloven
We zijn blij dat onze campagne deze verbetering in gang heeft gezet. Toch is de strijd daarmee nog niet gestreden. Hoe hoog die wettelijke grenzen voor giftige gassen gaan worden is bijvoorbeeld nog niet zeker. Ook is nog onduidelijk hoe de NVWA deze grenzen gaat controleren. Het vrijblijvende karakter van de metingen moet wat ons betreft ook aangepakt worden. Gezien de vele dieren die nu lijden in potdichte stallen vol mestdampen, zouden bij elke controle in een varkensstal ook standaard gasmetingen uitgevoerd moeten worden. Dat zou de handhaving aanzienlijk effectiever maken. Kortom, een hele mooie stap, maar we blijven de uitwerking scherp in de gaten houden.
Wil je op de hoogte blijven van onze strijd tegen giftige lucht in varkensstallen? Schrijf je in op de nieuwsbrief!
Als bioloog voerde ik vijf jaar lang wetenschappelijk onderzoek uit naar het gedrag en welzijn van varkens in de intensieve varkenshouderij. Dit werk bracht me oog in oog met het dierenleed dat zich op varkensbedrijven afspeelt. Varkens worden behandeld als producten en niet als de slimme, nieuwsgierige levende wezens die ze zijn. Dit wil ik veranderen. Bij Varkens in Nood zet ik me daarom in voor de miljoenen varkens in de Nederlandse vleesindustrie.