Vandaag is het Wereld Proefdierendag. De dag dat er wereldwijd aandacht is voor proefdieren. Wist jij dat het varken in de top 5 staat van meest gebruikte proefdieren? Het wordt tijd voor een proefdiervrije wereld!
Varkens zijn sympathieke dieren, en dat werkt erg in hun nadeel. Ze laten zich zonder veel protest onderwerpen aan allerlei dieronvriendelijke praktijken. Volgens wetenschappelijk onderzoek lijken ze in veel opzichten ook nog eens heel erg op mensen. Onderzoekers vonden 112 plaatsen in het varkensgenoom die op een zelfde manier als in het menselijke genoom betrokken zijn bij het ontstaan van aandoeningen zoals obesitas, diabetes, Alzheimer en de ziekte van Parkinson. Dat is voor wetenschappers een ‘goede’ aanleiding om het dier te onderwerpen aan flink wat dierproeven.
Maar omdat ze zo op ons lijken, mogen we ook aannemen dat die dierproeven voor evenveel pijn en angst zorgen als ze bij mensen zouden veroorzaken. Of misschien wel meer, omdat varkens zich niet realiseren wat er aan de hand is. Op mensen mogen de farmaceutische industrie en wetenschappers niet experimenteren, maar op varkens helaas wel.
Standpunt Varkens in Nood inzake proefdiergebruik
- Varkens in Nood is van mening dat de mensheid haar eigen problemen zelf moet oplossen en die niet moet afwentelen op milieu, dieren of komende generaties.
- Algemeen uitgangspunt is dat dierproeven zoveel mogelijk vermeden dienen te worden, tenzij het gaat om proeven die niet nadelig zijn voor het dier.
- Er moet veel meer geld en tijd naar proefdiervrije innovaties, want daar ligt de toekomst.
- Er moet wereldwijd volledige transparantie komen over het gebruik van dieren voor experimenten, zodat proeven niet nodeloos gebeuren en om te voorkomen dat wereldwijd dezelfde experimenten steeds opnieuw worden uitgevoerd.
- Het uitbesteden van onderzoek door Nederlandse gezondheidsorganisaties aan landen met minder bescherming van proefdieren dient strikt vermeden te worden.
- Preventie is beter dan genezen. Gezondheidsfondsen dienen voorrang te geven aan bestrijding van de oorzaken van schade aan de gezondheid. Zoals uitlaatgassen, toxische stoffen in het milieu, resistente bacteriën, resten van antibiotica en medicijnen, slechte controle van voedsel, etc.
Lees hier meer interessante feiten over varkens als proefdieren.