Varkensboeren willen massaal stoppen

De veehouderij in Nederland moet écht kleiner. Er is ademruimte nodig voor het milieu, de omgeving, het klimaat en voor het dierenwelzijn. Het ministerie van Landbouw trekt ruim 180 miljoen euro uit om de varkenshouderij te helpen met de eerste krimp. Varkensrechten worden opgekocht waardoor boeren kunnen stoppen en er géén nieuwe bedrijven voor terugkomen. De regeling is een succes: enórm veel boeren melden zich aan.

Te veel stoppers melden zich

NOS schrijft dat de uitkoopregeling voor varkensbedrijven nog veel populairder is dan gedacht. Aangezien er vorig jaar, vooral door de rampzalige uitbraak van Afrikaanse varkenspest in China, ongekend goed is verdiend, werd er gevreesd dat varkensboeren helemaal geen zin zouden hebben om te stoppen. Hierdoor zou het ministerie met een deel van het uitkoop-geld blijven zitten. Niets is minder waar – veel meer boeren schreven zich in voor de regeling dan dat er geld beschikbaar is.

Laatste kans

Tot vandaag kunnen varkenshouders zich aanmelden voor de stoppersregeling. Binnenkort wordt dus precies duidelijk hoeveel varkensbedrijven de deuren willen sluiten. Er werd rekening gehouden met zo’n 300 boeren, zodat in totaal zeker één miljoen varkens minder zullen overblijven in Nederland.

Het is afwachten of er nog meer geld beschikbaar komt, zodat iedereen die dat wenst met zijn of haar bedrijf kan stoppen. De minister geeft aan dat ze het maximale uit de regeling wil halen. De commissie Remkes komt binnenkort ook nog met adviezen over de stikstofcrisis en de veehouderij. Wie weet komt er nog meer geld beschikbaar?

Ruimte voor beter welzijn

De reden van uitkoop is om in de overbelaste varkensgebieden in het zuiden en oosten van het land de geuroverlast te verminderen. Nu wordt ook gesproken over winst door minder uitstoot van stikstof. Allemaal logisch, maar vergeet de varkens niet! Varkens in Nood blijft de minister oproepen om bij deze grote veranderingen de dieren niet uit het oog te verliezen!

Selecteer in ieder geval die stallen waar het welzijn slecht is, stallen die bij de NVWA bekend staan vanwege herhaalde overtredingen of slechte luchtkwaliteit in de stal! Zo komt er met de krimp hopelijk ruimte voor een varkenssector waar niet alleen de omwonenden, maar ook de varkens minder last van hebben!

Stichting Varkens in Nood blijft dagelijks strijden om het leven van miljoenen varkens in Nederland te verbeteren. Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Robyn Pees

Als jurist en inhoudelijk medewerker zet ik me in om een einde te maken aan het enorme leed van de miljoenen varkens achter gesloten staldeuren. Ooit zal de mensheid met afschuw terugkijken naar de erbarmelijke manier waarop we nu met onze mededieren omgaan. Ik wil er met mijn werk aan bijdragen dat ik die dag nog ga meemaken. Ieder dier heeft recht op een dierwaardig leven. Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen, daarom moeten wij ze een stem geven!