De verhuizing van ’t Swieneparredies

Zorgboerderij ’t Swieneparredies is een paradijselijk oord. De varkens hebben er een heerlijk leven, de zorgcliënten vinden er een zinvolle dagbesteding, en de bezoekers zijn niet alleen welkom om naar de varkens te kíjken, maar ook om ze aan te halen en te knuffelen. Dit is precies wat oprichtster Violette Sanders wilde: de mensen laten ervaren dat varkens níét vies, vadsig en eng zijn, maar sociaal, intelligent, trouw en vriendelijk!

Verhuizen... maar hoe en waarheen?

’t Swieneparredies bevond zich tot voor kort in het Groningse Nieuw Scheemda. In 2005 overleed oprichtster Violette. Toen in 2012 ook haar partner Jan overleed, moest er een manier gevonden worden om ’t Swieneparredies te laten voortbestaan. Overname bleek niet haalbaar, en dus besloot zoon Milan het stokje over te nemen. Om dat mogelijk te maken, moest de boerderij verkocht worden. Het duurde jaren voor er gegadigden waren, maar in 2017 was het ineens zover. Toen moest er écht verhuisd worden!

Er werd begonnen met een geldinzameling voor een trailer, buitenverblijven enzovoorts. Er werden panden bekeken, samenwerkingsmogelijkheden onderzocht en gemeenten benaderd. In februari 2018 leek het contact met de gemeente Delfszijl – over het Groot Bronswijkterrein – veelbelovend. ’t Swieneparredies maakte een plan voor een pilot, maar dat werd in juli afgekeurd. Helaas! Men wilde een definitief plan, geen pilot.

Samenwerking met De Mikkelhorst

Verder kijken dus maar weer – en intussen werd ’t Swieneparredies ontmanteld... Gelukkig werd al vrij snel duidelijk dat er samenwerking mogelijk was met zorgboerderij De Mikkelhorst in Haren (ook in Groningen). De gemeente Haren regelde de pachtovereenkomst, en in no time konden de eerste stappen gezet worden. Dankzij de inzet en steun van vrijwilligers, bedrijven, stichtingen (waaronder ook Varkens in Nood – met dank aan de donateurs!) en fondsen werd er in recordtijd een tijdelijke nederzetting gerealiseerd naast De Mikkelhorst.

Met alle geduld werden de varkens naar de locatie overgebracht.

Er is geen bezoekerscentrum, maar er zijn doordeweeks altijd vrijwilligers om de varkens te verzorgen. Dus: wie wil komen kijken, is welkom! Er moet nog heel veel werk verzet worden, maar het ergste is achter de rug. En het belangrijkste: de varkens hebben het naar hun zin!

Bekijk hier beelden van de eerste stappen van de varkens op hun nieuwe woonplek:

https://youtu.be/hInoD74drro