Zeugen lijden honger

Voerbeperking/honger

Varkens in de vee-industrie worden speciaal gefokt om heel snel, heel groot te groeien. Dat levert de varkenshouder in korte tijd zo veel mogelijk vlees op. Ook moedervarkens hebben diezelfde drang om veel te willen eten en erg snel te groeien. Maar waar hun biggen al na een paar maanden worden geslacht, leven de zeugen meerdere jaren in de varkenshouderij. Om te voorkomen dat ze te zwaar worden, krijgen zeugen veel te weinig voer. Hierdoor lijden ieder jaar bijna een miljoen zeugen constant honger.

Hongerdieet

Zeugen worden al snel te zwaar bij een normale hoeveelheid voer. Een te zware zeug heeft sneller problemen tijdens de bevalling en produceert minder melk voor haar biggen. Dat vormt een risico voor de enige rol van een zeug in de varkenshouderij; zoveel mogelijk biggen krijgen. Daarom worden de zeugen op hongerdieet gezet. Ze krijgen net genoeg voer om voldoende voeding te produceren voor hun biggen. Maar dat is helaas niet genoeg om een einde te maken aan hun voortdurende hongergevoel.

Volgens Europese regels mogen zeugen niet lijden door honger. Omdat hun dagelijkse portie voer niet genoeg is om honger te voorkomen, moeten ze verplicht extra vezels krijgen om hun honger te verminderen. Maar deze regel zegt niets over de hoeveel en de soort van dat verplichte vezelrijke voer. Een varkenshouder die zijn zeugen elke dag een handje stro geeft, houdt zich dus aan de regels.  Maar voor de zeugen is dat lang niet genoeg om de honger te stillen.

Laat zeugen scharrelen

Terwijl varkens in de natuur het grootste deel van de dag bezig zijn met het zoeken naar eten, moeten zeugen het in de stal doen met een te kleine portie brokken. Zeugen willen – net als alle andere levende wezens – kunnen eten als ze honger hebben.

Er moet voor zeugen in ieder geval altijd genoeg hooi of gras beschikbaar zijn in de stal om van te eten wanneer ze willen. Dat stopt niet alleen de honger, maar zorgt ook voor minder verveling in de kale stal. Nog beter: geef varkens ook toegang tot een natuurlijke uitloop, dan kunnen ze altijd op zoek naar lekkere hapjes. Het eten van gras, wortels en wormpjes maakt een einde aan de honger zonder dat zeugen te zwaar worden.

Deel deze misstand