Veel mensen vragen zich af of het biologische keurmerk op vlees, zuivel en eieren geen manier is om de argeloze consument flink wat extra geld af te troggelen. De stichting Milieu Centraal heeft hier onderzoek naar gedaan en komt wat betreft de biologische keurmerken tot de geruststellende conclusie dat de controle erg goed is. De kans dat vlees, zuivel of eieren niet biologisch zijn terwijl dit er wel op staat is, volgens Milieu Centraal minimaal.
Op het gebied van dierenwelzijn ontlopen de biologische keurmerken elkaar nauwelijks, ze halen allemaal de maximale score van vijf. Hier past een kanttekening. De leefomstandigheden van dieren in de biologische houderij zijn weliswaar een stuk beter dan in de vee-industrie, maar onze eigen experts zouden eerder een score van drie of vier geven (op een schaal van 1 tot 5), dan de score vijf van Milieu Centraal. Het is nog verre van ideaal zoals de biodieren gehouden worden en de slacht is vaak hetzelfde als bij regulier.
De biologische keurmerken ontlopen elkaar niet veel. Het beste keurmerk is Demeter, gevolgd door Krav, het EKO keurmerk en het keurmerk voor biologisch van de EU.
Het Beter Leven Keurmerk met 2 en 3 sterren haalt volgens Milieu Centraal ook een score vijf voor dierenwelzijn, maar geeft geen score voor milieu.
Het Beter Leven Keurmerk met één ster, aldus vee-industrie met wat extra eisen, krijgt van Milieu Centraal een vijf voor controle en transparantie en een drie voor dierenwelzijn. Dat de controle hier maximaal scoort, is zeer positief en zorgt ervoor dat de dieren in ieder geval gehouden worden met inachtname van de wettelijke voorschriften. Maar het Beter Leven Keurmerk met één ster stelt nauwelijks extra eisen aan dierenwelzijn en in plaats van de score drie zouden wij maximaal een twee aanhouden. Het blijft merkwaardig dat er een keurmerk nodig is dat eigenlijk niets anders zegt dan dat de boer zich aan de wet houdt (met een beetje extra).