Soms vallen dingen samen. Noem het toeval. Noem het hoe je wilt. Over noemen gesproken. Een varken een naam geven en vervolgens ook bij naam noemen doe ik niet standaard. In principe hebben alleen de fokzeugen een naam. Ik doe dat ook een beetje vanuit een principe, geen moreel principe, maar een bescherm-principe. Zodra een varken een naam heeft, wordt het meer dan een varken. Het wordt persoonlijker. Biggen groeien op, gaan naar de slacht en worden opgegeten. Mijn fokzeugen blijven hier jaren, de verzorging is intensiever en persoonlijker. Zij hebben allen een naam. Een naam van betekenis, want daar denk ik altijd wel over na. Uitzonderingen bevestigen de regel. Soms krijgt een big of een varken toch een naam. Neem nu Pu-Li.
Weken geleden kwam zij ter wereld uit mijn lievelingszeug Pu-Yi. Naast dat deze zeug een raszuivere Mangalitza, een Hongaars krulvarken is, is ze ook een zachtaardige zeug. Door haar bijzondere kruluitstraling en haar sierlijke tred, gaf ik haar toen de naam Pu-Yi. Vernoemd naar de laatste keizer van China. Voor de derde keer kreeg zij biggen. Weer een mooie toom. Veel biggen: 13. Dat is veel voor dat ras. Eén big moest ik bijvoeren na de derde dag en die kreeg een naam. Persoonlijk contact en aandacht schept een band. Pu-Li.
Pu-Li is gered door de brandweer. Toevallig dat ik eerder thuis kwam, haar miste en ontdekte dat ze in de mestkelder zat. 112 nam mijn telefoontje serieus en stuurde de brandweer. Op de valreep overleefde zij dat bizarre avontuur. Dat was echt bijzonder.
Het gaat goed met Pu-Li. Ze is een brutaal en zelfstandig varkentje in wording. Ze loopt nu met al haar zussen en broers op een stuk land met een grappige bouwkeet als nachtverblijf. Ze is de slimste en grappigste van het stel. Ze is alleen een stuk kleiner. Bijvoeren met volle koeienmelk wint het nooit van zeugenmelk. Maar inmiddels lopen zij zonder moeder, want de periode bij de zeug is ongeveer 8 weken.
Wat nu toevallig is of hoe je het ook wilt noemen. Pu-Li is ook een streek in China waar de grootste boeddhistische tempel staat. Pu-Li is ook een Hongaarse herdershond met een zeer markante vacht. Zo vallen dingen samen. Pu-Li blijkt een wereldvarken.
En dat is ze in feite ook. Het is echt bijzonder dat zij nog leeft. Dat mooie beestje. Met naam.
Ik loop in de schemer naar haar buitenverblijf met keizerlijke uitloop. Zal zij het mij behagen even op de foto te gaan? Ik schraap mijn keel en roep haar. Pu-Liiiiiiiiiiiiiii. Ze komt, poseert en ik schiet een plaatje. Zij is net als alle andere varkens ter wereld intelligent. Zij zal haar naam nooit vergeten. Ik wil op dit moment vergeten om aan haar toekomst te denken. Zeug of vleesvarken? Niet doen, niet denken. We leven nu.
Diana Saaman
Natuurlijke varkenshouderij Frank en Frij