De Stichting Varkens in Nood wijst het publiek deze maand met green graffiti op het bestaan van de 12 miljoen varkens die in ons land verscholen zitten in stallen. Met milieuvriendelijke graffiti is op tientallen fietspaden in de buurt van varkensstallen de tekst "Varkens, je ziet ze niet, maar ze zijn er wel" aangebracht.
Directeur Hans Baaij van Varkens in Nood legt uit waarom deze actie gevoerd wordt. 'In Twente zijn veel varkensstallen en de meeste inwoners weten dit wel, maar negeren het bestaan van de varkens. Toeristen weten het vaak minder en hebben geen idee dat ze langs hun toekomstige karbonaadje fietsen. Het maakt varkens onbekend en onbekend maakt onbemind. Daar wil onze stichting iets aan doen. Door passanten te wijzen op het bestaan van al die varkens. Misschien dat men zich dan realiseert dat in die dichte gebouwen duizenden varkens leven, onder vaak moeizame condities. En dat men later, tijdens het avondeten, nog eens nadenkt over de enorme vrijheid die wij mensen hebben en het volkomen gebrek aan vrijheid van de varkens. Misschien dat dat leidt tot minder varkensvlees of in ieder geval tot enige dankbaarheid voor het feit dat varkens hun leven voor ons op moeten offeren.'
Aantallen varkens in Nederland
In Nederland worden ongeveer 30 miljoen varkens per jaar geboren. Meer dan 98% komt nooit buiten. Van die 30 miljoen varkens gaan er ongeveer 5 miljoen dood op de boerderij, worden er 10 miljoen levend geëxporteerd, worden er 7 miljoen in Nederland gegeten en gaat de rest als vlees de grens over. Vleesvarkens leven ongeveer zes maanden. Fokzeugen hebben of biggen of zijn zwanger en zijn na drie jaar afgeschreven.
Doorgefokte varkens in ziekmakende stallen
Varkens worden - door eenzijdige op productie gericht fokken - steeds zwakker. Het productievarken is vier maal zo dik als het originele varken en heeft het daarom zeer snel warm. Door de kleine longen in een groot lijf krijgen ze het snel benauwd. De snuit is de radiator van het varken en de plek waar het de meeste warmte kwijtraakt. Deze is veel korter geworden en werkt dus minder goed dan vroeger. Varkens kunnen niet zweten en nemen daarom een modderbad om af te koelen.
Doordat ze zo dik zijn, doordat ze niet kunnen zweten, doordat hun snuit korter is geworden en doordat er geen modderbad is, hebben volwassen varkens al boven de 18 graden moeite met de warmte. Als de buitentemperatuur dan boven de 25 graden is en de zon brandt op de staldaken, dan is het voor de varkens een hel op aarde. In de varkensstallen is het namelijk nog zo’n 5 graden warmer dan buiten.
Daar komt nog eens bij dat de lucht in de stallen vergiftigd is met ammoniak en fijnstof. Uit metingen blijkt dat de ammoniakconcentraties in de varkensstallen kunnen oplopen tot 70 ppm. Dit terwijl mensen én varkens boven 20 ppm al irritaties en beschadigingen aan de luchtwegen krijgen. Volgens Wageningen Livestock Research heeft tot 50% van alle varkens last van de luchtwegen, zoals pleuritis, hoesten en ademnood. Luchtwassers zijn voorgeschreven door de overheid en die zorgen er voor dat de omgeving geen last heeft van de stank. Maar in de stallen is de lucht nog altijd even smerig. Varkens staan bekend om hun fijngevoelige neus. Dit maakt het des te kwalijker dat zij hun leven in vieze lucht vol ammoniak en fijnstof door moeten brengen.