De vooruitgang naar een natuurlijke, kleinschalige, meer diervriendelijke veehouderij lijkt ingezet. Maar het gaat tergend langzaam en alle hulp is nodig. Des te frustrerend als omwonenden klagen over een nieuw project waarbij kringlooplandbouw wordt gecombineerd met buiten scharrelende varkens. Wij vragen ons af: zijn de klagers allemaal veganist? Of kopen ze kiloknallers bij de supermarkt? Hebben ze dan wel recht tot klagen?
Samen duurzaam voedsel produceren
In De Limburger stond afgelopen week dat omwonenden protesteren tegen de komst van een Herenboerderij. Het is een bijzonder initiatief: zo’n tweehonderd eigenaars, de ‘Herenboeren’, kopen zich in en starten samen de boerderij. Deze leden bepalen vervolgens zelf wat ze op de eigen boerderij willen verbouwen en welke dieren erbij horen. Ze nemen samen een boer in loondienst, die op een duurzame wijze het werk doet. Er bestaat al zo’n boerderij, in Boxtel. Daar scharrelen blije buitenvarkens rond, die een zee van ruimte hebben en na de oogst de restjes mogen komen omwroeten. En ja, uiteindelijk gaan ze naar de slacht.
Buitenvarkens stinken niet
In Limburg klinkt nu protest tegen de start van zo’n nieuwe, duurzame Herenboerderij. Buurtbewoners zijn onder andere bang voor stankoverlast van de twintig loslopende varkens. Maar varkens die buiten leven stinken helemaal niet! Ammoniak ontstaat juist in kelders waar mest en urine samen ophopen. Bij buitenvarkens gebeurt dat niet omdat varkens van nature heel zindelijk zijn. Ongegronde angst dus, ga maar eens ruiken bij een vijfsterrenboerderij.
Nieuwe regel
Bovendien, wanneer heb je het recht om over varkens te klagen? Als je zelf regelmatig kiloknallers koopt, mag je dan wel protesteren tegen de komst van een bedrijf dat de varkens wél op een diervriendelijke manier houdt? Dan houd je de vooruitgang twee keer tegen: één keer met je portemonnee door varkensfabrieken te sponsoren en nóg een keer door de ontwikkeling van een mooier bedrijf tegen te werken. Dat kan natuurlijk écht niet.
Wij stellen voor dat er een nieuwe regel wordt ingevoerd: voortaan mag je alleen klagen over een veehouderij als je er zelf niet door je consumptiepatroon aan bijdraagt! Wil je klagen over een nieuwe megastal? Dat mag alleen als je zelf nooit goedkoop vlees koopt met minder dan twee sterren. Klagen over buitenvarkens? Alleen als je plantaardig eet.
Eens zien hoeveel buren we dan nog horen.
Als veearts werkte ik 7 jaar lang tussen de varkens in de intensieve veehouderij. Ik werd daar dagelijks geconfronteerd met misstanden en schrijnend dierenleed. Toen ik inzag dat ik als veearts te weinig kon doen voor de varkens maakte ik de overstap naar Varkens in Nood. Nu ben ik directeur van dierenrechtenorganisaties Varkens in Nood en Dier&Recht en probeer ik als actievoerder het welzijn van miljoenen varkens in Nederland te verbeteren.