Dit gebeurt er met de varkens als Afrikaanse varkenspest uitbreekt

Varkens Afrikaanse varkenspest
Wat gebeurt er met de varkens als Afrikaanse varkenspest uitbreekt? Foto: Varkens in Nood

Afrikaanse varkenspest is vanuit Oost-Europa in opmars richting ons land. Maar wat gebeurt er precies met de varkens in de Nederlandse varkenshouderij als de besmettelijke virusziekte hier uitbreekt?

Zeer besmettelijk en dodelijk voor varkens

Afrikaanse varkenspest is een besmettelijke virusziekte die voor mensen ongevaarlijk is, maar voor varkens dodelijk. Het virus kan zich verspreiden door direct contact tussen varkens of zwijnen, maar ook via besmette materialen zoals de wielen van veetransportwagens of besmet voer. De ziekte is in opmars vanuit Oost-Europa en zou in de komende jaren Nederland kunnen bereiken.

Tekst gaat verder onder de animatie

Verspreiding Afrikaanse varkenspest

De Afrikaanse varkenspest komt steeds dichterbij. Het is niet de vraag óf maar wannéér deze dodelijke ziekte ons land bereikt.

Alle varkens op besmet bedrijf worden gedood

Bij een uitbraak in de Nederlandse varkenshouderij zal de ziekte bestreden worden met het ‘uitstampbeleid’ (stamping out). Dit betekent dat alle varkens op een besmet bedrijf worden afgemaakt. Het doden van de varkens en het ontsmetten van stallen en veewagens wordt gedaan door de NVWA. De lichamen van de gedode varkens worden daarna vernietigd.

Varkens binnen 1 km preventief afgemaakt

Daar blijft het niet bij. Ook alle varkens op bedrijven in een cirkel van 1 km rondom het besmette bedrijf worden preventief gedood. Hetzelfde gebeurt met de varkens op ‘risicovolle’ bedrijven. Dit zijn bijvoorbeeld bedrijven waar werknemers of dierenartsen werken die veel contact hebben gehad met het besmette bedrijf.

Doodspuiten van biggen

Bij een uitbraak in Nederland wordt ook een vervoersverbod van varkens, voer en mest ingesteld. Dit heeft grote gevolgen voor het welzijn van de varkens. De altijd al volle stallen worden voller en voller. Varkens die normaal via een uitloop naar buiten kunnen, moeten binnen blijven. En bij een grote en langdurige uitbraak kan het zelfs voorkomen dat jonge biggen met een injectie moeten worden gedood (‘doodgespoten’) om ruimte te maken.

Stop met duizenden varkens bij elkaar proppen

Veel bedrijven in Nederland houden (tien)duizenden varkens bij elkaar op één locatie. Dat is altijd al onverantwoord en onacceptabel, maar met het virus in aantocht al helemáál! Ook vinden wij dat varkensbedrijven veel verder uit elkaar moeten staan, om het preventief doden van gezonde varkens bij een uitbraak te voorkomen.

Wil jij meehelpen om het massaal afmaken van varkens te voorkomen? Teken dan nu de brandbrief, jouw handtekening telt!

Deel dit artikel
Erik Peschier

Varkens hebben recht op een leven vrij van pijn en gevangenschap, maar worden in onze samenleving behandeld als product. Wanneer je je eenmaal bewust bent van het gigantische dierenleed dat het huidige voedselsysteem veroorzaakt, laat dit je niet meer los. Als inhoudelijk medewerker en campaigner zet ik me daarom elke dag in om dit te veranderen. Door bewustzijn te creëren, de rechten van dieren te verdedigen en wetgeving te beïnvloeden werk ik aan een wereld waarin alle varkens bestaansrecht hebben en een leven kunnen leiden waar ze recht op hebben.