Open brief aan NOS over video ‘Zo ziet het leven van een varken in Nederland eruit’

Woensdag 11 juli is Varkens in Nood benaderd door de NOS om mee te werken aan een artikel over het leven van een Nederlandse varken. Onze dierenarts Frederieke Schouten heeft daarbij uitvoerig informatie verschaft over de vele treurige aspecten in het leven van Nederlands varkens. Diezelfde dag publiceerde de NOS het artikel: ‘Zo ziet het leven van een varken in Nederland eruit.’

Verbijsterd

Varkens in Nood is verbijsterd door de subjectieve beeldvorming van de NOS over de varkenssector. In de video van de NOS worden belangrijke feiten achterwege gelaten waardoor er een veel te rooskleurig beeld ontstaat van het ‘leven van een varken’. Varkens in Nood directeur Hans Baaij: “Het lijkt wel een promotievideo voor de vleesindustrie, wij zijn bijzonder teleurgesteld in de objectiviteit van de NOS”

De stallen

De vertoonde beelden uit de keurmerk ‘sterren’- stallen zijn niet representatief voor de sector. In Nederland staat tachtig procent van de varkens in stallen zonder keurmerk. De vermelde 0,8 m2 ruimte per varken geldt alleen voor vleesvarkens van 100 kg, biggen krijgen slechts 0,3m2. Ook zijn gangbare varkensstallen lang niet zo schoon en hebben de varkens geen of slecht afleidingsmateriaal. Daardoor gaan ze in elkaars staarten en oren bijten, met infecties tot gevolg. Ieder jaar sterven er op de boerderij zes miljoen varkens  door ziekten en verwondingen.

Het transport

Ook bij deze beelden weer keurige, schoongespoten vrachtwagens. Wachttijden van 1 uur bij een slachthuis zijn uitzonderlijk kort. Omwonenden van slachthuizen informeren ons regelmatig over de lange rijen van vrachtwagens met varkens die urenlang in de volle zon staan te wachten op hun beurt. Boven de 35 graden rijden de vrachtwagens niet. Die richtlijn klinkt aardig, maar zo warm wordt het in Nederland vrijwel nooit en varkens ervaren al hittestress vanaf 25 graden.

Het slachthuis

Het slachtproces wordt grotendeels weergegeven middels een animatie. Wel zo fijn voor de vleessector, dat scheelt weer een hoop confronterende beelden. Bij onze video van de verdoving draait de NOS het geluid weg en er zijn ook geen beelden van de slacht. Krijsende varkens die hun poten breken met hun laatste poging te ontsnappen, de paniek en ademnood worden tactisch buiten beeld gehouden. Wellicht geen prettig gezicht, maar het is wel de realiteit.

Afstand

Varkens in Nood betreurt het dat een onafhankelijke organisatie als de NOS ervoor kiest om een redelijk positief beeld te schetsen van een leven dat in werkelijkheid is gevuld met dagelijks en intens dierenleed. Varkens in Nood neemt afstand van deze presentatie van een Nederlands varkensleven en roept consumenten op om zelf uit te zoeken hoe hun karbonade heeft geleefd.

Frederieke Schouten

Als veearts werkte ik 7 jaar lang tussen de varkens in de intensieve veehouderij. Ik werd daar dagelijks geconfronteerd met misstanden en schrijnend dierenleed. Toen ik inzag dat ik als veearts te weinig kon doen voor de varkens maakte ik de overstap naar Varkens in Nood. Nu ben ik directeur van dierenrechtenorganisaties Varkens in Nood en Dier&Recht en probeer ik als actievoerder het welzijn van miljoenen varkens in Nederland te verbeteren.