Landbouwminister Adema wil een verbod op het gebruik van stroomstootwapens op dieren. Varkens mogen dan niet meer worden opgejaagd met elektrische schokken. Ook de leden van de Tweede Kamer stemden voor zo’n verbod. Hiermee volgen ze onze oproep, die maar liefst 54.693 keer werd ondertekend!
Petitie vraagt om verbod op stroomstoten
Eind vorig jaar onthulde Varkens in Nood schokkende undercoverbeelden waarin varkens op transport naar het slachthuis keer op keer worden mishandeld met pijnlijke stroomstoten. Deze zogenaamde tasers mogen alleen in uitzonderlijke gevallen worden gebruikt, maar de veehouderij heeft geen boodschap aan die regels. Daarom strijden wij voor een volledig verbod op tasers.
Minister maakt werk van verbod
Gelukkig is de politiek het deze keer met ons eens dat er zo snel mogelijk een einde moet komen aan het gebruik van tasers. Direct na het zien van de undercoverbeelden belooft minister Adema al een verbod op stroomstoten tijdens het vervoeren van varkens naar het slachthuis. Dat gaat echter niet ver genoeg voor de Tweede Kamer: zij vraagt de minister via een motie om een algeheel verbod op het gebruik van tasers.
Minister Adema geeft nu gehoor aan die oproep; het gebruik van tasers wordt verboden! De minister gaat voor een zo breed mogelijk verbod. Daarmee komt er eveneens een einde aan het mishandelen van dieren met stroomstoten in de stal, tijdens transport en in het slachthuis. Als alles volgens planning verloopt, dan is het verbod eind dit jaar een feit!
Ondertekenaars, bedankt!
Hartelijk dank aan alle ondertekenaars van onze petitie! We hebben samen een einde gemaakt aan een van de gruwelijke misstanden in de vee-industrie. Dat is een enorme verbetering voor de varkens!
Als bioloog voerde ik vijf jaar lang wetenschappelijk onderzoek uit naar het gedrag en welzijn van varkens in de intensieve varkenshouderij. Dit werk bracht me oog in oog met het dierenleed dat zich op varkensbedrijven afspeelt. Varkens worden behandeld als producten en niet als de slimme, nieuwsgierige levende wezens die ze zijn. Dit wil ik veranderen. Bij Varkens in Nood zet ik me daarom in voor de miljoenen varkens in de Nederlandse vleesindustrie.