Tien dierenwelzijnsorganisaties roepen demissionair minister Piet Adema in een brandbrief op om de maximumtemperatuur voor diertransporten direct te verlagen. Op dit moment stoppen de veetransporten pas bij temperaturen boven de 35°C. De minister onderzoekt nu of de maximumtemperatuur verlaagd kan worden naar 30°C. Onderzoek van de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) toont echter aan dat de meeste dieren al ernstige oververhitting ervaren bij temperaturen vanaf 25°C. Dat zou volgens de dierenwelzijnsorganisaties dan ook de maximumtemperatuur moeten zijn voor transporten zonder airconditioning.
Frederieke Schouten, directeur van Varkens in Nood: “Er moet zo snel mogelijk strengere wetgeving komen die dieren op warme dagen beschermt tegen de hitte. De Europese transportverordening verbiedt het onnodig lijden van dieren tijdens transporten. Dat maakt het vervoer bij hoge temperaturen een grove overtreding. Daarnaast vroeg de Tweede Kamer de minister al eerder om nog voor deze zomer de maximale temperatuur voor diertransporten te verlagen, in lijn met de aanbevelingen van de EFSA. Genoeg redenen dus om de maximumtemperatuur voor veetransporten direct te verlagen naar 25°C.“
Volgens Lesley Moffat van Eyes On Animals wordt de maximale transporttemperatuur van 25°C wetenschappelijk breed gedragen. “Daarnaast is het natuurlijk een kwestie van fatsoen om dieren correct te behandelen op hun laatste reis.”
Dieren bezwijken door oververhitting
Elke dag worden in Nederland zo’n anderhalf miljoen dieren vervoerd naar een slachthuis, ook op hete zomerdagen. De meeste veewagens hebben geen airco, maar roosters of ventilatoren die buitenlucht naar binnen blazen. Daardoor kan de temperatuur in de wagen op warme dagen hoog oplopen. Vooral als de trucks stilstaan om dieren in te laden of op hun beurt staan te wachten voor het slachthuis. Regelmatig bezwijken dieren nog voor de slacht aan oververhitting.
De brandbrief aan demissionair minister Adema is een initiatief van Varkens in Nood, Eyes on Animals, Wakker Dier, World Animal Protection, Compassion in World Farming Nederland, CAS International, Vier Voeters, Caring Vets, Caring Farmers en Dier&Recht.