Strengere regels voor oververhitte varkenstransporten

varken hittestress
Varkens krijgen het bij 22°C al warm en kunnen vanaf 25°C ernstig oververhit raken.

Demissionair landbouwminister Adema wil strengere regels voor het vervoer van levende dieren op hete dagen. Dat zegt hij in een reactie op onze brandbrief, waarin we hem oproepen om een einde te maken aan oververhitte varkenstransporten. Varkens in Nood is blij dat hij dit dierenleed serieus neemt, maar de regels die hij voorstelt zijn niet genoeg om varkens te beschermen.

Verbod vanaf 30 graden

Op zomerse dagen worden varkens in bloedhete vrachtwagens naar het slachthuis vervoerd. Transport van levende dieren is pas verboden vanaf een temperatuur van 35°C. Minister Adema wil deze grens verlagen, maar niet verder dan naar 30°C.

Die verlaging naar 30°C is op zich een vooruitgang, maar niet voldoende om oververhitting bij varkens te voorkomen. Zij krijgen het bij 22°C al warm en kunnen vanaf 25°C ernstig oververhit raken. Helemaal in een overvolle vrachtwagen, zonder verkoeling of drinkwater.  

Niet rijden tijdens de warmste uren

De minister wil het ook mogelijk maken om varkens te vervoeren tijdens de koelste uren van de dag. Zelfs op hete dagen koelt het ’s nachts behoorlijk af en met vroege transporten kun je varkens al vóór het oplopen van de temperatuur bij het slachthuis afleveren . Minister Adema wil voor komende zomer onderzoeken of het mogelijk is om transporteurs en slachthuizen zo vroeg mogelijk te laten werken.  

Varkens in Nood blijft strijden

We zijn blij dat varkens volgend jaar beter worden beschermd tegen oververhitting, maar er is meer nodig. Als de minister écht wil voorkomen dat varkens lijden onder de hitte, dan moeten de strengere regels al ingaan bij 25°C . Wij strijden door tot er een einde komt aan álle oververhitte varkenstransporten!

Deel dit artikel
Sanne Roelofs

Als bioloog voerde ik vijf jaar lang wetenschappelijk onderzoek uit naar het gedrag en welzijn van varkens in de intensieve varkenshouderij. Dit werk bracht me oog in oog met het dierenleed dat zich op varkensbedrijven afspeelt. Varkens worden behandeld als producten en niet als de slimme, nieuwsgierige levende wezens die ze zijn. Dit wil ik veranderen. Bij Varkens in Nood zet ik me daarom in voor de miljoenen varkens in de Nederlandse vleesindustrie.