Varkens in Nood start rechtszaak voor de varkensstaart

Dierwaardige veehouderij
Foto: Varkens in Nood

Het routinematig amputeren van varkensstaarten is sinds 1991 verboden in Europa. Dat weerhoudt Nederlandse varkenshouders er niet van om nog steeds elk jaar 25 miljoen biggenstaartjes af te branden. Stichting Varkens in Nood start een rechtszaak tegen de Staat om een einde te maken aan deze illegale praktijk. De stichting wordt bijgestaan door advocatenkantoor Stibbe en Soeverein Advocaten.

Varkens in Nood wil dat het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur zich aan de Nederlandse wet gaat houden. De stichting eist concreet dat toezichthouder NVWA (de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit) handhavend gaat optreden tegen vijf grote varkenshouders die routinematig biggenstaarten afbranden.

Dat afbranden van staarten is in strijd met de Europese Varkensrichtlijn. Die is sinds 1991 van kracht en geïmplementeerd in de Nederlandse wetgeving. Toch treedt de NVWA niet op tegen bedrijven die staarten afbranden.

Frederieke Schouten, directeur Varkens in Nood en voormalig veearts: "Het is al gruwelijk genoeg dat bedrijven lichaamsdelen van biggen amputeren voor een rotleven in te kleine en ongeschikte stallen. Maar het is ronduit bizar dat de toezichthouder al jarenlang de andere kant opkijkt terwijl zoveel bedrijven dagelijks de wet overtreden.”

Verveling en stress

Varkens in de intensieve veehouderij leven in te kleine, kale hokken met weinig bewegingsruimte. Door verveling en stress kunnen de dieren in elkaars staarten gaan bijten. Om dit te voorkomen, worden niet de stallen verbeterd, maar de staarten afgebrand.

De wet staat het afbranden van biggenstaartjes slechts toe als uitzondering. Amputeren mag alleen nadat allerlei andere maatregelen tegen staartbijten niet hebben geholpen. Het gaat dan om aanpassingen als het verbeteren van de leefomgeving, het geven van stro, of het verlagen van het aantal varkens per vierkante meter. Maar in praktijk branden vrijwel alle niet-biologische varkenshouders de biggenstaartjes direct af, zonder andere maatregelen te proberen.

Alternatieven voor afbranden

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat er genoeg diervriendelijke maatregelen zijn die staartbijten voorkomen. Andere Europese landen zijn al eerder succesvol gestopt met het afbranden van varkensstaarten. De European Food Safety Authority heeft Nederland recent nog geadviseerd om ermee te stoppen en er zijn zelfs Europese subsidiegelden voor vrijgemaakt.

Schouten: “Het is onontkoombaar dat ook Nederland zich aan de wet moet gaan houden. Met deze rechtszaak brengt Varkens in Nood dat moment dichterbij.”