Hoewel het al 30 jaar verboden is, wordt nog steeds bij 99% van alle biggen in de vleesindustrie het krulstaartje afgebrand. Als supermarkten een fractie meer zouden betalen voor varkensvlees dan kunnen veehouders stoppen met het afbranden van biggenstaartjes. Varkens in Nood roept consumenten op om hun supermarkt te laten stoppen met de verkoop van het vlees van deze verminkte varkens.
Ranglijst supermarkten
Varkens in Nood publiceert een ranglijst op basis van het aangeboden varkensvlees bij meerdere grote supermarktketens. Deze lijst laat zien hoe krulstaartvriendelijk de verschillende supermarkten zijn. De opvallendste conclusies:
- Alleen bij supermarkten Odin en Ekoplaza mogen alle varkens hun krulstaart houden.
- Bij winkelketen Jumbo behoudt slechts 3,4% van de biggen hun staartje.
- Albert Heijn scoort nog lager met 3,2%. En dat terwijl de keten met haar ‘Beter voor Varken, Natuur en Boer’ juist claimt te streven naar 100% krulstaartbehoud in 2030.
Frederieke Schouten, directeur Varkens in Nood: “Supermarkten zijn helaas nog weinig begaan met dierenwelzijn. Het behoud van krulstaarten zou indirect een einde maken aan veel oorzaken van ernstig dierenleed. Daarmee krijgen alle varkens in ons land een aanzienlijk beter leven.”
Noodbericht consumenten
Varkens in Nood vraagt consumenten om een noodbericht te sturen naar hun supermarkt. Zo kunnen zij hun ongenoegen uiten over het huidige aanbod en supermarktketens oproepen om meer diervriendelijke keuzes te maken.
Biggenstaartjes worden afgebrand om staartbijten te voorkomen. De 1% varkens die hun staart wel mogen houden, krijgen meer ruimte, afleiding, daglicht en frisse lucht. Schouten: “Betere huisvesting voor varkens is natuurlijk iets duurder en de meeste supermarkten houden de prijs voor vlees bewust laag om klanten te lokken. Een helder signaal van diezelfde klanten, kan supermarkten in de juiste richting bewegen.”