Ontstoken ogen

Het slechte stalklimaat in varkensstallen ligt onder de loep. Boerenvakblad Boerderij schrijft een uitgebreid artikel, getiteld 'Stalklimaat ongezond voor varkens.'

Stallucht bevat teveel ammoniak, CO2 en fijnstof

Aan het woord zijn verschillende klimaatexperts. Ze waarschuwen dat het in de huidige stallen vaak onmogelijk is om een goed en gezond klimaat voor de varkens te realiseren. Dat komt bijvoorbeeld door de diepe kelders vol mest waarboven de varkens leven. Vaak is het gehalte aan ammoniak vele malen hoger dan voor de varkens gezond of prettig is. Stallucht mag eigenlijk niet meer dan 10 ppm ammoniak bevatten. Daarboven is het gas schadelijk voor de dieren, het irriteert de luchtwegen en maakt de dieren vatbaarder voor infecties. Toch lopen de concentraties in de huidige stallen op tot wel 50 of zelfs 70 ppm. 

Luchtwassers verslechteren het stalklimaat

Nog iets waar de experts het over eens lijken te zijn: door de komst van de luchtwasser, een systeem dat de lucht die uit de stal gezogen wordt schoonmaakt, is de lucht ín de stal verslechterd. De lucht die naar buiten wordt geblazen is weliswaar schoner, maar de lucht ín de stal bevat juist hogere concentraties slechte gassen. Grote pech dus voor de varkens die helaas wel degelijk in die stal moeten leven!

Het roer moet om

Als we in Nederland gezonde varkens willen houden, zodat we geen antibiotica meer nodig hebben, dan zal het roer om moeten, is het advies. Er moet volgens de klimaatexperts snel aandacht komen voor de luchtkwaliteit in de stal!

Varkens in Nood is het hier uiteraard mee eens. We voeren al jaren druk uit voor betere controles van de luchtkwaliteit in varkensstallen. Sinds januari 2018 heeft NVWA beloofd daar werk van te maken. Voor de varkens kan het ons niet snel genoeg gaan. Gelukkig krijgt het onderwerp nu ook in boerenbladen aandacht!

Vind jij ook dat varkens niet ziek mogen worden van hun leefomgeving? Teken dan onze petitie voor betere controles!

Frederieke Schouten

Als veearts werkte ik 7 jaar lang tussen de varkens in de intensieve veehouderij. Ik werd daar dagelijks geconfronteerd met misstanden en schrijnend dierenleed. Toen ik inzag dat ik als veearts te weinig kon doen voor de varkens maakte ik de overstap naar Varkens in Nood. Nu ben ik directeur van dierenrechtenorganisaties Varkens in Nood en Dier&Recht en probeer ik als actievoerder het welzijn van miljoenen varkens in Nederland te verbeteren.