Vier Nederlandse transportbedrijven zijn beboet door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor het misbruik van stroomstootapparatuur op varkens. De overtredingen kwamen aan het licht door undercoverbeelden van Varkens in Nood. Daarop was te zien hoe transporteurs de regels voor het gebruik van stroomstootapparatuur (tasers) structureel overtreden.
Boetes en last onder dwangsom
De NVWA onderzocht de betreffende bedrijven na handhavingsverzoeken van Varkens in Nood. Alle transporteurs kregen een verdubbelde bestuurlijke boete van 3.000 euro. Een van de bedrijven ontving daarnaast ook een last onder dwangsom. Als deze transporteur opnieuw de fout ingaat, volgt een boete van 25.000 euro per overtreding, met een maximum van 100.000 euro.
Directeur van Varkens in Nood, Frederieke Schouten: “Het is afschuwelijk om te zien hoe achteloos tasers worden gebruikt op weerloze dieren die geen kant op kunnen. Varkens krijgen herhaaldelijk schokken op hun rug en kop, terwijl ze het uitgillen van angst en pijn. Heel goed dat de NVWA deze transporteurs straft.”
Transporteurs overtreden Europese regels
Volgens Europese regels moet het gebruik van stroomstoten zoveel mogelijk worden vermeden. De taser mag uitsluitend worden ingezet als een volwassen varken weigert te lopen, terwijl het dier genoeg ruimte vóór zich heeft om naartoe te bewegen. Het varken mag in dat geval slechts een enkele, korte schok van één seconde krijgen op de spieren van de achterpoten. De taser mag niet worden gebruikt op andere lichaamsdelen en het herhaaldelijk toedienen van schokken is ook verboden. Op de beelden van Varkens in Nood werden al deze regels voortdurend overtreden.
Verbod op stroomstootapparatuur
De undercoverbeelden veroorzaakten eind 2022 grote maatschappelijke en politieke verontwaardiging. Landbouwminister Adema beloofde direct een verbod op het gebruik van stroomstootapparatuur en de Tweede Kamer stemde met overgrote meerderheid voor een motie van Partij voor de Dieren en VVD om dat verbod spoedig te implementeren.
Schouten: "Het ministerie van Landbouw is voortvarend aan de slag gegaan met de uitwerking van het verbod. Het streven van eind 2023 is niet gehaald, maar Varkens in Nood rekent erop dat de minister de regelgeving nog dit kwartaal naar beide Kamers stuurt."