Meer dan 100.000 jutezakken cadeau gedaan aan de varkens voor Sinterklaas!

Meer dan 100.000 jutezakken cadeau gedaan aan de varkens voor Sinterklaas!

Onze sinterklaasactie in 2019 was een enorm succes. Meer dan honderdduizend jutezakken werden gedoneerd. Je kon 17 zakken doneren voor 10 euro, 35 zakken voor 20 euro of 60 zakken voor 35 euro. 

Als varkens verlanglijstjes konden maken, dan zouden ze waarschijnlijk vragen om cadeaus die Sinterklaas ze niet kan geven binnen de intensieve veehouderij. Meer ruimte. Stro. Schone lucht. Af en toe een frisse snuit halen.

Eén bescheiden wens die wél binnen het bereik van de goedheiligman lag: varkensgezinnen verblijden met een jutezak. In de kraamkooi kan de aanstaande moeder de juten doeken besnuffelen en tot een nestje vormen. En na de bevalling hebben de biggetjes iets om op te liggen. Iets dat zachter is dan beton of plastic, en iets dat ruikt naar mama!

Nee, met zo’n juten doek kan de zeug geen volwaardig nest bouwen, maar ze kan hiermee wel voldoen aan haar nesteldrang.

Minder dode biggen

Frederieke Schouten, dierenarts bij Varkens in Nood, zegt: “Ik sprak een varkenshouder die vorig jaar voor het eerst heeft meegedaan. Hij was heel enthousiast over het effect op de zeug en de biggen. Hij vertelde dat hij op zijn eigen bedrijf heeft gemerkt dat er minder biggen werden doodgelegen onder de zeug, omdat de biggen heel graag op het jutezaknestje dat naar hun moeder ruikt, gaan liggen.”

Voldoet aan behoefte

Afgelopen jaar hebben zich ook twee biologische varkenshouders aangemeld die al stro geven in de kraamstal, maar heel graag nog meer nestmateriaal aan hun zeugen willen geven. Een varkenshouder geeft aan dat de loslopende zeugen met het stro in de weer gaan, maar soms duidelijk op zoek zijn naar meer materiaal. Sommige slopen zelfs stukken plastic van de hokinrichting af om in hun nest te leggen. Een overduidelijke bouwbehoefte. Erg leuk dat ze de jutezakken erbij gaan uitproberen.

"Positief verrast"

Een andere varkenshouder geeft aan: “Ik ben positief verrast door deze actie. Wij zijn op dit moment al flink aan het investeren in speel- en verrijkingsmateriaal voor de varkens, en dat brengt vrij hoge kosten met zich mee. Erg fijn als we onze zeugen gratis jutezakken kunnen geven!”

Hij vervolgt: “We vinden het een mooi initiatief van Varkens in Nood. Om zo de varkens(boeren) tegemoet te komen in de kosten. Onze zeugen zullen er zeker baat bij hebben denken we, om de tijd rondom de geboorte soepel te laten verlopen.”

Wil je de varkens nog meer steunen?

Deze campagne is inmiddels afgelopen. Meer doen voor de varkens? Help mee!

Juten zakken

Video

Deze campagne is afgelopen.

Meer doen voor de varkens?

Doneer nu

Meer dan 100.000 jutezakken voor de varkens

In 2019 gaven mensen zoals jij een surprise aan moedervarkens en hun biggetjes voor Sinterklaas. Met deze jutezakken, die zijn uitgedeeld aan zeugen en biggetjes in de intensieve varkenshouderij, zijn de feestdagen iets fijner gemaakt voor de varkens.

Deze campagne is afgelopen
Meer doen voor de varkens?
Help mee!
Deel deze campagne