De Varkensvleesmonitor laat zien welke supermarkten veel of juist weinig Beter Leven keurmerk in hun assortiment hebben en of ze progressie boeken. Voor de varkens is dit vanzelfsprekend belangrijk omdat het Beter Leven keurmerk hen een minder ellendig leven biedt.
Wat is het verschil tussen gangbaar vlees en het Beter Leven keurmerk met één ster?
- De belangrijkste verschillen zijn dat de varkens circa 20% meer ruimte hebben, dat er veel meer controle is of de varkensboeren zich aan de wet houden en dat de varkensboeren zich moeten verdiepen in het gedrag van varkens, door onder andere cursussen.
- Het resultaat is dat van de 120 misstanden uit de gangbare varkenshouderij er circa 50 minder worden of soms helemaal verdwijnen. Er blijven bij dit keurmerk nog (te) veel misstanden over.
- De extra kosten van 10 cent per kilo zijn gering, wat zoals bekend voor de supermarkten een belangrijk reden is om over te schakelen.
- Het is de bedoeling dat het Beter Leven Keurmerk met één Ster steeds verder uitgebouwd wordt, maar dat zal (zeer) geleidelijk gebeuren.
Hoe wordt er geteld?
Medewerkers van Varkens in Nood bezoeken iedere maand filialen van veertien grote supermarktketens: Albert Heijn, Dirk, Lidl, ALDI, Lidl, Plus, Jumbo, Vomar, Hoogvliet, Spar, Deen, Emté, Jan Linders, Coop en Dekamarkt. Zij tellen het aanbod aan Beter Leven keurmerk varkensvlees voor elk van onderstaande vier categorieën:
- Vers vlees: vlees dat in de koeling ligt en gegeten wordt bij de avondmaaltijd
- Vleeswaren: producten die worden gebruikt als broodbeleg
- Lang houdbaar: producten buiten de koeling, zoals rookworsten of gedroogde worst
- Diepvries: varkensvleesproducten uit de diepvries
Het Beter Leven keurmerk met één, twee als drie sterren wordt bij elkaar opgeteld. Omdat het aanbod per filiaal kan verschillen wordt er een gemiddelde van meerdere filialen genomen.