Varkensboer
Foto's: Varkens in Nood/Sabine Grootendorst
Op het biologische bedrijf Sengersbroek in het Brabantse Heusden (gemeente Asten) leven deze bonte bentheimervarkens als god in Frankrijk. Ze lopen over het erf, struinen door de wei, en kunnen lekker rennen als ze daar zin in hebben. Ze wroeten plaggen om, of nemen een heerlijk bad in hun modderpoel. Er is altijd water beschikbaar: als er ergens in de wei een gat zit, wordt het volgespoten.
Er zijn drie zeugen en er is één beer (steeds een andere). Er vindt natuurlijke dekking plaats. De zeugen krijgen één, soms twee nesten per jaar en de biggen groeien op tot vleesvarkens. Omdat dit oude ras veel langzamer groeit dan gangbare varkens, leven deze vleesvarkens elf tot dertien maanden. Jaarlijks worden er ongeveer zesentwintig dieren geslacht: één dier in de twee weken. Ze worden door vijfsterrenboeren Peter en Teresa persoonlijk afgeleverd in de kleinschalige slachterij in de buurt (tien minuten rijden). Het vlees wordt vervolgens door Teresa zelf uitgebeend en verwerkt. Ze verkoopt het aan huis, aan onlineslagerij De Woeste Grond, en op de biologische zaterdagmarkt in Tilburg. En als het vlees op is… dan is het op! De klanten accepteren dat.