Varkensboer
Foto's: Sabine Grootendorst/Varkens in Nood
In mei 2019 startte Nick Mulder uit Wevershoof met het realiseren van zijn droom: varkensboerderij de Tamworth Hoeve! Zijn Tamworth varkens worden ingezet voor het onderhoud aan bijvoorbeeld zonneparken, akkers en bospercelen. Ze wroeten onkruid en braamstruiken om of eten de aardappelresten op na de oogst. Handig, én voor de varkens een heerlijk werkje. ‘Thuis’ leven ze op ruime weides tussen de kassen. Er staan nachthokken, maar de meeste varkens geven de voorkeur aan een zelfgegraven kuil of een begroeid stukje land. In de wei is een modderbad.
Robuuste dieren
Nick koos voor Tamworth-varkens, die nauw verwant zijn aan wilde zwijnen. Het zijn robuuste dieren, die zelden ziek zijn en het hele jaar door buiten blijven. Er lopen een beer, acht zeugen en een wisselend aantal biggen. De zeugen krijgen één nest per jaar met acht à twaalf biggen. Aanvankelijk wilde Nick zwangere zeugen apart zetten, maar dat bleek niet nodig. De dieren hebben alles in huis om het op hun eigen, natuurlijke manier te doen, en het terrein biedt alles wat daarvoor nodig is. Als een zeug een nest heeft gemaakt, moet de boer zijn best doen om haar te vinden! De zeugen werpen buiten. Zeug en biggen blijven minimaal twaalf weken samen. Ze gaan op een natuurlijke manier uit elkaar: als de biggen geen melk meer krijgen.
De varkens eten voornamelijk van het land en worden bijgevoerd met reststromen: bieten, aardappels, wortels, kuilgras, wei van kaas, gras, soms wat brood. Ze zijn erg rustig en vriendelijk. Nick is dagelijks bij de varkens te vinden. Hij geeft om zijn dieren en behandelt ze met veel respect.
De varkens worden pas geslacht als ze twee jaar oud zijn, want het ras groeit langzaam. Het transport naar de kleine slachterij duurt een halfuur. De varkens lopen zelf de kar op; ze zijn het gewend want worden met dezelfde kar soms verplaatst naar een ander stuk land.