Tamworth Hoeve

Foto's: Sabine Grootendorst/Varkens in Nood

In mei 2019 startte Nick Mulder uit Wevershoof met het realiseren van zijn droom: varkensboerderij de Tamworth Hoeve! Het terrein waar nu de varkens lopen, werd vroeger gebruikt als ijsbaan, maar was al jaren buiten gebruik. Het raakte overwoekerd door onkruid en braamstruiken. Nick diende zijn plan in bij de gemeente: de varkens zouden het gebied vrijhouden van begroeiing en er een functie aan geven. Inmiddels is het een varkensparadijs! Een grote groene weide, met aan de randen genoeg bos voor de varkens om in te schuilen. Er staan nachthokken, maar de meeste varkens geven de voorkeur aan de bosrand. Ze graven er kuilen en slapen onder de bomen. In de wei is een modderbad.

Nick koos voor Tamworth-varkens, die nauw verwant zijn aan wilde zwijnen. Het zijn robuuste dieren, die zelden ziek zijn en het hele jaar door buiten blijven. Er lopen een beer, acht zeugen en een wisselend aantal biggen. De zeugen krijgen één nest per jaar met acht à twaalf biggen. Aanvankelijk wilde Nick zwangere zeugen apart zetten, maar dat bleek niet nodig. De dieren hebben alles in huis om het op hun eigen, natuurlijke manier te doen, en het terrein biedt alles wat daarvoor nodig is. Als een zeug een nest heeft gemaakt, moet de boer zijn best doen om haar te vinden! De zeugen werpen buiten. Zeug en biggen blijven minimaal twaalf weken samen. Ze gaan op een natuurlijke manier uit elkaar: als de biggen geen melk meer krijgen.

De varkens eten voornamelijk van het land en worden af en toe bijgevoerd met reststromen: bieten, aardappels, wortels, kuilgras, wei van kaas, gras, soms wat brood. Ze zijn erg rustig en vriendelijk. Nick bezoekt de varkens dagelijks. Onlangs hebben hij, zijn vrouw en zijn zoontje twee weken bij de varkens in het bos gekampeerd. Nick houdt van zijn dieren en behandelt ze met veel respect.

De varkens worden pas geslacht als ze twee jaar oud zijn, want het ras heeft tijd van groeien nodig. Het transport naar de kleine slachterij duurt een halfuur. De varkens lopen zelf de kar op; ze zijn het gewend want worden met dezelfde kar soms verplaatst naar een ander stuk land.

Deel deze varkensboer