Het burgerinitiatief 'Stop de kooien' is officieel ingediend bij de Europese Commissie. Bijna 1,4 miljoen Europeanen hebben zich aangesloten bij het verzet tegen kooien in de veehouderij. Zo komt een verbod op de kooi dichterbij. Een groot succes voor de dieren in de vee-industrie!
Brede steun voor initiatief
Vandaag is het burgerinitiatief Stop de kooien ingediend bij de Europese Commissie. Doel van het initiatief is een verbod op het gebruik van kooien in de vee-industrie. Meerdere organisaties, waaronder Varkens in Nood, verzamelden handtekeningen om deze gruwelijke praktijk op de Europese agenda te zetten.
En met succes! Bijna 1,4 miljoen Europese burgers hebben het initiatief ondertekend. Hier zaten meer dan 150.000 Nederlandse steunbetuigingen bij. Nooit eerder was een Europees burgerinitiatief zo succesvol in ons land.
Kooien zijn wreed en onnodig
In de Europese veehouderij leven zo’n driehonderd miljoen dieren een groot deel van hun leven in krappe kooien. Dit veroorzaakt groot leed: beweging en natuurlijk gedrag zijn in een kooi niet mogelijk. Stress, verwondingen en gedragsstoornissen zijn het resultaat. Ook voor de ruim een miljoen zeugen in de Nederlandse varkensindustrie, die jaarlijks maanden worden opgesloten in kraamkooien.
Op naar een Europees verbod
Dankzij het burgerinitiatief komt een kooiverbod hoog op de agenda in de Europese politiek. Nu de handtekeningen ingediend zijn, heeft de Commissie zes maanden de tijd om te reageren. De Commissie maakt dan bekend of er daadwerkelijk actie wordt ondernomen. Zo komt een einde aan de kooien weer een stap dichterbij.
Namens alle dieren: hartelijk dank voor jouw handtekening!
Als bioloog voerde ik vijf jaar lang wetenschappelijk onderzoek uit naar het gedrag en welzijn van varkens in de intensieve varkenshouderij. Dit werk bracht me oog in oog met het dierenleed dat zich op varkensbedrijven afspeelt. Varkens worden behandeld als producten en niet als de slimme, nieuwsgierige levende wezens die ze zijn. Dit wil ik veranderen. Bij Varkens in Nood zet ik me daarom in voor de miljoenen varkens in de Nederlandse vleesindustrie.