Denemarken verbiedt kraamkooien

In Denemarken is het binnenkort verboden om moedervarkens langdurig op te sluiten in kooien. Deze stap is onderdeel van een nieuw Deens dierenwelszijnsakkoord dat het welzijn van dieren in de veehouderij moet verbeteren. De Deense varkenshouderij lijkt sterk op die van Nederland, dus dit is een mooi voorbeeld!

Einde aan kraamkooien

Het belangrijkste onderdeel van het akkoord is een verbod op het opsluiten van moedervarkens in kraamkooien. De kraamkooi zal niet helemaal verdwijnen, maar een zeug mag alleen nog in de eerste dagen rond de bevalling worden opgesloten. Daarna mag ze vrij loslopen in het kraamhok. Een enorme verbetering voor de zeugen die tot nu toe wekenlang klem zaten een kraamkooi. Tussen de stalen stangen heeft ze niet eens genoeg ruimte om zich om te draaien, laat staan om voor haar biggen zorgen. In een vrijloop kraamhok krijgt de zeug deze ruimte wel.

Een Europees verbod in zicht

Na de teleurstelling over het uitgestelde Europese verbod op kooien, geeft dit Deense akkoord weer voorzichtig hoop op een kooiverbod. Meerdere landen in Europa hebben de langdurige opsluiting in kraamkooien al verboden. Nu Denemarken zich hierbij aansluit, beseft Nederland wellicht ook snel dat kraamkooien niet meer van deze tijd zijn.

Nog meer plannen voor dierenwelzijn

Het Deense akkoord maakt ook werk van ander dierenleed in de varkensstal. Varkenshouders krijgen straks een bonus voor varkens met krulstaart. Zo motiveert Denemarken varkenshouders om te stoppen met het afbranden van biggenstaarten. Daarnaast komen er strengere eisen voor de verdoving van biggen tijdens castratie.

Steeds meer landen beseffen dat het opsluiten van moedervarkens echt niet meer kan. Hoewel we blij zijn met een mogelijk kooiverbod, is dat zeker nog niet voldoende. Een vrijloop kraamhok is nog steeds een kaal hok; waar moedervarkens geen nest kunnen bouwen en biggen niet kunnen wroeten.

Florine van der Sman

Als dierwetenschapper ken ik het leed van varkens in de intensieve veehouderij maar al te goed. Het huidige systeem ziet varkens alleen als producten, waardoor ze structureel worden mishandeld en uitgebuit. Een triest bestaan voor dieren die zoveel beter verdienen. Bij Varkens in Nood zet ik mij met veel passie in om het leven van de miljoenen varkens in Nederland te verbeteren.