Een heerlijke kerst zonder dierenleed

Veel veganisten zullen zich met kerst wel eens een beetje treurig hebben gevoeld, zo eenzaam achter een bord met groente terwijl de familie eensgezind een kalkoen verslindt. De oplossing: kook zelf. Dit 4-gangendiner bijvoorbeeld, samengesteld met hulp van De Hippe Vegetariër. Zo feestelijk en verrukkelijk, dat zelfs de carnivoren onder je gasten niks te mekkeren zullen hebben.

Wortelsoep met gember en kokos

Wortelsoep


Een goede soep warmt de mens van binnenuit op; ideaal voor de winter, dus. En deze wortelsoep met gember en kokos is nog gemakkelijk om te maken ook. Je hoeft alleen uien te bakken, daar gember, komijn en kerrie aan toe te voegen en er bouillon bij te schenken. Hier kook je de wortels in, die je vervolgens pureert. Kokosmelk, vers limoensap en koriander erbij, en klaar ben je.

Oh, niet vergeten om er van dat dure, maar overheerlijke biologische oerbrood bij te serveren.

Kruidensalade met crème van schorseneer en groene groenten

Kruidensalade


Dit voorgerecht, waarvan je de slagroom kunt vervangen door sojaroom of amandelmelk, is als een herfstige boswandeling op je bord, schrijft de bedenkster. Treffend, want de combinatie van verse kruiden, een crème van schorseneren, gegrilde groene asperges en in kokosolie gefrituurde sperziebonen past inderdaad goed bij donkere, kille dagen. En dus ook bij kerst.

Laat je niet afschrikken door de opdracht spinaziecoulis te maken. Dat betekent niets meer dan dat je spinazie in de blender doet en er sojaroom en groentebouillon bij mikt.

Gevulde pompoen met een rijke gierst

Gevulde pompoen


‘Kleurrijk, warm en winters, met aardse smaken en feestelijke presentatie’. Klinkt goed, toch? En deze gevulde pompoen is inderdaad niet te versmaden. Je maakt ze door een halve kleine pompoen per persoon te roosteren in de oven. Die vul je met een mengsel van champignons en boerenkool met gierst. Daar komen dan nog vers geroosterde pecannoten, bieslook en cranberries doorheen en bovenop.

Het is relatief eenvoudig om te maken, maar ziet er zo mooi uit dat dit gerecht de hoofdrol van het kerstdiner waardig is.

Limoen-avocado taartjes met vegan koffie-ijs

Limoen-avocado


Ja, dit kan je wel! Je hoeft het vegan koffie-ijs namelijk niet zelf te maken; het is overal te koop onder de naam Café el Khatib, gemaakt door ijsmaker Professor Grunschnabel.

Verder moet je een bodem maken van ongebrande noten, dadels, kokosrasp en een piepklein beetje zeezout. Even mengen in de keukenmachine, en stevig in een vormpje duwen en dan minstens een uur de vriezer in. Doe dan onder meer avocado, honing (te vervangen door agave siroop) en kokosolie bij elkaar; dit wordt de vulling van het taartje. En daar komt het ijs bovenop. Yum!