Undercoverbeelden van Varkens in Nood laten zien dat slachthuis Gosschalk in Epe dagelijks de wet overtreedt. De varkens en koeien worden op gruwelijke wijze mishandeld. Varkens in Nood doet aangifte tegen het slachthuis.
Dagelijks overtredingen
Een onderzoeker van Varkens in Nood filmde een maand lang undercover de dagelijkse gang van zaken in het slachthuis. Iedere dag worden er honderden koeien en duizenden varkens geslacht. De beelden zijn hartverscheurend. Varkens en koeien worden geschopt en geslagen. Ze worden opgejaagd met stroomschokken op hun rug, hoofd en genitaliën. Varkens die van uitputting niet meer kunnen lopen worden aan hun oren weggesleept. Het gekrijs van de doodsbange dieren gaat door merg en been.
Dierenleed tijdens slacht
Tijdens de slacht zelf gaat er ook veel mis. Het is in Nederland verplicht om dieren eerst te verdoven en daarna pas te doden – de dieren moeten bewusteloos zijn als hun keel wordt doorgesneden. In slachthuis Gosschalk wordt nauwelijks gecontroleerd of de verdoving werkt. Heftig spartelende varkens en koeien hangen aan de slachtlijn. Deze dieren vertonen duidelijk tekenen van bewustzijn, maar de medewerkers grijpen niet in. Zonder zorgvuldige controle of de dieren wel écht bewusteloos zijn bestaat er een grote kans dat ze tijdens de daadwerkelijke slacht doodsangst en pijn ervaren.
Aangifte Varkens in Nood
De misstanden in slachthuis Gosschalk zijn in strijd met de Europese en Nederlandse regels. Lichamelijk geweld tegen dieren is verboden, net zoals gebrekkig toezicht tijdens het doden van de dieren. Daarom doet Varkens in Nood aangifte van dierenmishandeling. Dit ernstige dierenleed mag niet ongestraft blijven.
Roep minister Schouten op om slachthuis Gosschalk onmiddellijk te sluiten! Teken hier de petitie.
Als bioloog voerde ik vijf jaar lang wetenschappelijk onderzoek uit naar het gedrag en welzijn van varkens in de intensieve varkenshouderij. Dit werk bracht me oog in oog met het dierenleed dat zich op varkensbedrijven afspeelt. Varkens worden behandeld als producten en niet als de slimme, nieuwsgierige levende wezens die ze zijn. Dit wil ik veranderen. Bij Varkens in Nood zet ik me daarom in voor de miljoenen varkens in de Nederlandse vleesindustrie.