Geweldig nieuws! De Europese Commissie belooft het gebruik van kooien in de veehouderij te stoppen. Dit besluit komt als reactie op het burgerinitiatief Stop de kooien. Een grote overwinning, die het leven van miljoenen dieren zal verbeteren.
Wetsvoorstel zal kooien verbannen
Om een verbod op kooien te realiseren, is eerst nieuwe wetgeving nodig. Het is de taak van de Europese Commissie om hiervoor een voorstel te doen. Het wetsvoorstel zal vorm geven aan een stapsgewijs einde aan kooien voor onder andere zeugen, legkippen en kalveren. Uiteindelijk is het doel van de Commissie om een definitief einde te maken aan deze dieronvriendelijke praktijken. Het wetsvoorstel zal uiterlijk eind 2023 gereed zijn. Daarna kan de geleidelijke afschaffing van kooien in 2027 van start gaan.
Grote stap vergt tijd
Het verbod op kooien lijkt nog ver weg, maar een verbetering op zo’n grote schaal kost veel tijd. Een kooiverbod zal ruim 300 miljoen dieren in de Europese veehouderij een beter leven geven. Voor al deze dieren moeten stallen aangepast worden én voor deze aanpassingen moet financiering geregeld worden. Natuurlijk zien we deze verbetering liever vandaag dan morgen, maar dat is niet realistisch. Feit blijft dat Europa op weg is naar een veehouderij zonder kooien, en daar mogen we hartstikke blij mee zijn!
Moedervarkens uit de kooi
Met een kooiverbod mogen moedervarkens niet meer opgesloten worden in krappe kraamkooien. Ze krijgen dan letterlijk ruimte voor hun natuurlijke gedrag en kunnen eindelijk voor hun biggen zorgen. Daarmee wordt één van de grootste misstanden in de varkensindustrie aangepakt.
Belofte moet werkelijkheid worden
Het aangekondigde einde aan de kooien is een fantastische afronding van het burgerinitiatief. Nu is het zaak om te zorgen dat de belofte van de commissie ook waargemaakt wordt. Het kooiverbod mag niet onnodig uitgesteld worden. Daarom houden wij de ontwikkelingen scherp in de gaten.
Wil je op de hoogte blijven van onze strijd tegen kooien? Schrijf je in op de nieuwsbrief.
Als bioloog voerde ik vijf jaar lang wetenschappelijk onderzoek uit naar het gedrag en welzijn van varkens in de intensieve varkenshouderij. Dit werk bracht me oog in oog met het dierenleed dat zich op varkensbedrijven afspeelt. Varkens worden behandeld als producten en niet als de slimme, nieuwsgierige levende wezens die ze zijn. Dit wil ik veranderen. Bij Varkens in Nood zet ik me daarom in voor de miljoenen varkens in de Nederlandse vleesindustrie.