De succesvolle campagne die Varkens in Nood vier jaar geleden voerde tegen het onverdoofd castreren van biggen, vindt navolging in Duitsland. Supermarkt LIDL is in zijn thuisland al gestopt met de verkoop van vlees van gecastreerde varkens, ALDI doet dit vlees per 2017 in de ban.
Brief
In Duitsland worden jaarlijks naar schatting 26 miljoen biggen per jaar onverdoofd gecastreerd. Reden genoeg voor Varkens in Nood om een brief te sturen naar 25 Duitse supermarktketens, slagerijen en boerenvakbonden. Hierin vertellen we dat in Nederland sinds 2012 geen vlees meer wordt verkocht van gecastreerde varkens. Ook leggen we uit dat dit geen invloed heeft gehad op de verkoop en dat het aantal klachten van consumenten niet is toegenomen.
Berengeur
Net zoals hun Nederlandse collega’s dat voorheen waren, zijn Duitse producenten nog altijd bang voor berengeur. Deze ontstaat soms bij volgroeide ongecastreerde mannetjes, en zorgt ervoor dat het vlees bij verwarming ruikt naar urine en zweet. De ervaring in Nederland heeft echter geleerd dat angst voor berengeur niet nodig is. De weinige mannetjes die bij de slacht blijken te ‘stinken’, worden door medewerkers geselecteerd en verwerkt tot bijvoorbeeld ham in blik. Het gaat daarbij om 1 tot 5 % van de dieren.
5 miljoen varkens
Niet alleen Varkens in Nood is een verklaard tegenstander van castreren. Supermarkt LIDL, die in Nederland al in 2012 was gestopt met de verkoop van vlees van gecastreerde varkens, heeft dit ook in zijn ‘thuisland’ ingevoerd. De eveneens Duitse keten ALDI – in Nederland ook al vier jaar vrij van ‘gecastreerd vlees’ – biedt dit vlees vanaf volgend jaar niet meer aan. In totaal wordt daarmee ongeveer 5 miljoen varkens per jaar een pijnlijke, onnodige ingreep bespaard.
Onverdoofd
REWE, een andere grote speler, meldde dat het vanaf 2017 geen vlees meer gaat verkopen van varkens die onverdoofd zijn gecastreerd. Supermarkten Kaufland en NORMA willen eveneens stoppen met de verkoop, maar noemden geen data. Het Verbond van Vleesproducenten Duitsland schreef bovendien dat ze veel onderzoek doen naar het herkennen van berengeur en dat ze per 2018 van de castratie af hopen te zijn.
Verbod
Vanaf 2019 wordt onverdoofd castreren in Duitsland verboden. De wetgever gaat daarmee verder dan in Nederland. Hier hebben supermarkten ‘slechts’ onderling afgesproken dat ze geen vlees meer zullen verkopen van gecastreerde varkens. Het castreren zelf is echter niet verboden. In de eerste zeven dagen van zijn leven mag een biggetje zelfs onverdoofd worden ‘geholpen’. Het varkensvlees dat Nederland exporteert – naar schatting 40 procent van het totaal – is vaak afkomstig van dieren die gecastreerd zijn.