Nederlandse overheid verkiest geld boven dieren

42.627 mensen ondertekenden de petitie ‘Stop de Chinese varkenshorror’. Deze schreeuw om meer aandacht voor het lot van de Chinese varkens, boden we aan in de Tweede Kamer. Vorige week reageerde verantwoordelijk minister Blok. Zijn reactie was teleurstellend: dierenleed blijkt (weer) niet belangrijker dan handelsbelangen.

Nederland als onethisch handelsland

Tijdens het Kameroverleg over de China-strategie waren meerdere partijen kritisch op de houding van het kabinet. Steeds weer winnen handelsbelangen het van belangrijker zaken, zoals mensen- en dierenrechten. Ruim veertigduizend ondertekenaars gaven aan dat de gruwelijke varkensruimingen door de varkenspest daar direct moeten stoppen, en dat onze regering zich daarover uitspreekt. We drukten Kamerleden op het hart de walgelijke beelden te bekijken en te proberen zich de situatie voor de dieren voor te stellen.

Stop de gruwelpraktijken

Tijdens het overleg diende de Partij voor de Dieren een motie in om de regering te vragen de Chinese ambassadeur voor de onethische praktijken ter verantwoording te roepen. Ook roept de motie onze overheid op om er bij de Chinese regering op aan te dringen internationale waarnemers toe te laten bij de bestrijding van de varkenspest. Precies waar wij in onze petitie om gevraagd hebben. Minister Blok (VVD) beloofde met een reactie te komen.

Teleurstellende reactie minister Blok

Wellicht was het te verwachten, maar de reactie van minister Blok, na overleg met minister Schouten van landbouw, is teleurstellend. Op het verzoek om de ambassadeur op het matje te roepen wordt nog niet ingegaan, dus dat is nog even afwachten. Maar aan de oproep om internationale waarnemers naar het gebied te sturen om de crisis in goede banen te leiden, wordt geen gehoor gegeven. De minister geeft aan dat de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE) en de Voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) al contact hebben met de Chinese autoriteiten en hun hulp en kennis hebben aangeboden. Ook Nederland heeft hulp aangeboden en de minister belooft dat in contacten met China ook te blijven doen. Maar China is tot nu toe nog niet op de hulpvraag ingegaan.

Naïef non-beleid

En daarmee maakt minister Blok zich er makkelijk van af. Het vrijblijvend aanbieden van hulp stelt natuurlijk niets voor als je dierenwelzijn werkelijk wilt verbeteren. Zolang onze overheid niet bereid is ook maar enige sanctie op te leggen of de handel voor China ook maar een tikje moeilijker te maken om onze principes kracht bij te zetten, is de wereldmacht logischerwijs niet onder de indruk. Nederland gedraagt zich als een schoothondje van China, dolblij dat ons varkens- en kalfsvlees daar de markt op mag.

Het wachten is nu op de stemming over de motie van de PvdD. Hopelijk zijn andere partijen meer geneigd het lot van honderden miljoenen varkens boven economische belangen te plaatsen.

Help jij de varkens een beter leven te geven?

Frederieke Schouten

Als veearts werkte ik 7 jaar lang tussen de varkens in de intensieve veehouderij. Ik werd daar dagelijks geconfronteerd met misstanden en schrijnend dierenleed. Toen ik inzag dat ik als veearts te weinig kon doen voor de varkens maakte ik de overstap naar Varkens in Nood. Nu ben ik directeur van dierenrechtenorganisaties Varkens in Nood en Dier&Recht en probeer ik als actievoerder het welzijn van miljoenen varkens in Nederland te verbeteren.