Opnieuw mishandelingen met tasers bij varkenstransporten

Opnieuw mishandelingen met tasers bij varkenstransporten
Nieuw onderzoek van Varkens in Nood toont aan dat varkens bij transporten nog steeds worden mishandeld met stroomstoten. We roepen de minister van Landbouw in een brandbrief op om het aangekondigde verbod op tasers onmiddellijk in te laten gaan. Daarnaast doen we aangifte van dierenmishandeling.
 
De beelden zijn in mei 2024 gemaakt met behulp van een drone. Er is bij meerdere transporteurs gefilmd tijdens het opdrijven van varkens uit de stal naar de vrachtwagen. Alle gefilmde personen maken daarbij voortdurend gebruik van stroomstootapparaten. Op de beelden is te zien hoe er willekeurig stroomstoten worden uitgedeeld aan varkens die geen kant op kunnen. Sommige dieren krijgen meerdere schokken achter elkaar. Ook krijgen varkens regelmatig stroomstoten op het hoofd, de nek, de rug en de flanken. Stuk voor stuk overtredingen die we in 2022 ook al vastlegden op undercoverbeelden.

Haast maken met verbod

We roepen de huidige en de nieuwe minister van LNV in een brandbrief op om het beloofde verbod op stroomstootapparatuur zo snel mogelijk in werking te laten treden, en per direct te starten met controles en strenge handhaving. Het verbod werd direct na het onderzoek uit 2022 beloofd, maar is tot nu toe nog niet van kracht. Er is snel een wettelijk verbod nodig om een einde te maken aan al het onrechtmatige gebruik van tasers. Elke dag zonder verbod worden er varkens mishandeld met pijnlijke stroomstoten.

Boetes NVWA zonder effect

Twee van de gefilmde transporteurs hebben – op basis van de beelden uit 2022 – begin dit jaar nog een boete gekregen van de NVWA voor het mishandelen van varkens met tasers. Wij doen nu aangifte van dierenmishandeling tegen deze transporteurs. De bestuurlijke boetes van de NVWA hebben duidelijk geen enkel effect op deze transporteurs. Daarom gaan wij ze strafrechtelijk vervolgen voor dierenmishandeling.
 
Deel dit artikel
Frederieke Schouten

Als veearts werkte ik zeven jaar lang tussen de varkens in de intensieve veehouderij. Ik werd daar dagelijks geconfronteerd met structurele misstanden en schrijnend dierenleed. Toen ik inzag dat ik als veearts te weinig kon doen voor de varkens maakte ik de overstap naar Varkens in Nood. Nu ben ik directeur van dierenrechtenorganisaties Varkens in Nood en Dier&Recht en probeer ik als actievoerder het welzijn van miljoenen varkens in Nederland te verbeteren.