Slachthuis Gosschalk wil weer meer dieren slachten

Medewerker slachthuis slaat varkens

Slachthuis Gosschalk wil meer dieren slachten. Het bedrijf – berucht om praktijken van weerzinwekkende dierenmishandeling - heeft de NVWA gevraagd om langere dagen te mogen draaien. Gelukkig gaat de toezichthouder hier niet mee akkoord. Gosschalk moet eerst bewijzen dat de vele misstanden gestopt zijn.

Undercoverbeelden tonen dierenmishandeling

Gosschalk veroorzaakte in juli van dit jaar grote ophef dankzij undercoverbeelden van Varkens in Nood. Een van onze medewerkers maakte een maand lang opnames van de dagelijkse gang van zaken in het slachthuis. Die beelden lieten afschuwelijke praktijken zien: varkens worden keihard geschopt en geslagen, weggesleept aan hun oren en te pas en te onpas opgejaagd met stroomschokken. Reden genoeg voor demissionair minister Schouten om het slachthuis te sluiten.

Strenger toezicht

Inmiddels is het slachthuis weer open. Na meerdere mislukte pogingen werd een verbeterplan van Gosschalk goedgekeurd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Wel staat het slachthuis sindsdien onder strenger toezicht: er hangen meer camera’s, er loopt een extra inspecteur van de NVWA over de werkvloer en de slachtsnelheid moet (tijdelijk) omlaag. Al deze maatregelen zijn hard nodig om toekomstige dierenmishandeling te voorkomen.

Slacht blijft voorlopig beperkt

Dankzij het strengere toezicht is Gosschalk niet in staat de werkzaamheden volledig te hervatten. Het slachthuis ziet dat zelf liever anders. Gosschalk heeft de NVWA toestemming gevraagd om meer uren te draaien, zodat er per dag meer dieren geslacht kunnen worden. Gelukkig steekt de NVWA daar een stokje voor. De toezichthouder heeft nog te weinig vertrouwen in het slachthuis om de werkzaamheden nu al uit te breiden.

Varkens in Nood strijdt voor strenger toezicht in alle Nederlandse slachthuizen. Help ons en teken hier de petitie.

Deel dit artikel
Sanne Roelofs

Als bioloog voerde ik vijf jaar lang wetenschappelijk onderzoek uit naar het gedrag en welzijn van varkens in de intensieve varkenshouderij. Dit werk bracht me oog in oog met het dierenleed dat zich op varkensbedrijven afspeelt. Varkens worden behandeld als producten en niet als de slimme, nieuwsgierige levende wezens die ze zijn. Dit wil ik veranderen. Bij Varkens in Nood zet ik me daarom in voor de miljoenen varkens in de Nederlandse vleesindustrie.