Tweede Kamer eist strengere straffen voor illegaal transport van zieke varkens

Nu al een succes in onze campagne tegen het transport van zieke en gewonde varkens! De Tweede Kamer wil dat transportbedrijven die herhaaldelijk gewonde dieren vervoeren, zwaarder worden bestraft. Staatssecretaris Rummenie van Landbouw gaat de mogelijkheden onderzoeken. Dat is een belangrijke stap, maar er is meer nodig om dit dierenleed te stoppen.

Tijdens een debat in de Tweede Kamer reageren Kamerleden met afschuw op de door ons onthulde misstanden. Varkens die niet meer kunnen lopen van de pijn gaan alsnog op transport – een helse rit die uren kan duren.

“Het gaat hier dus om dieren die helemaal kapot zijn gemaakt in de bio-industrie en dan nog even in de laatste momenten van hun leven verder de ellende in worden geduwd.”

Kamerlid Ines Kostić (PvdD)

Na 3 overtredingen vergunning kwijt

Kamerlid Thom van Campen (VVD) steunt onze oproep voor strengere straffen en vraagt staatssecretaris Rummenie om actie te ondernemen. Slachthuizen kunnen na 3 ernstige overtredingen worden gesloten, en dat moet ook gelden voor transportbedrijven. De staatssecretaris onderzoekt nog voor de zomer hoe dit kan worden aangepakt.

Beroepsverbod na zware dierenmishandeling

Een motie van Thom van Campen en Dion Graus (PVV) vraagt de overheid om transportbedrijven – én slachthuizen – harder aan te pakken na ernstige overtredingen. Bedrijven die zich vaker schuldig maken aan ernstige dierenmishandeling, zoals het vervoeren van een varken met een gebroken poot of grote open wond, moeten een beroepsverbod kunnen krijgen. Een overgrote meerderheid van de Tweede Kamer heeft vóór deze motie gestemd.

Teken de petitie!

Politici nemen onze oproep voor strenge straffen serieus, maar er is méér nodig om het vervoer van zieke varkens te stoppen. Wij roepen de staatssecretaris op om zich in te zetten voor meer toezicht, om het illegale transport te voorkomen. Daarnaast zijn er hogere boetes nodig om álle transportbedrijven af te schrikken, niet alleen de hardnekkige overtreders. 

Onze petitie blijft dus belangrijk! Hoe meer handtekeningen, hoe groter de druk op de overheid. Teken nu!

Sanne Roelofs

Als bioloog voerde ik vijf jaar lang wetenschappelijk onderzoek uit naar het gedrag en welzijn van varkens in de intensieve varkenshouderij. Dit werk bracht me oog in oog met het dierenleed dat zich op varkensbedrijven afspeelt. Varkens worden behandeld als producten en niet als de slimme, nieuwsgierige levende wezens die ze zijn. Dit wil ik veranderen. Bij Varkens in Nood zet ik me daarom in voor de miljoenen varkens in de Nederlandse vleesindustrie.