Uitbraak Afrikaanse varkenspest vlak over de Nederlandse grens

Afrikaanse varkenspest
Het besmette varkensbedrijf ligt in de gemeente Emsbüren, pal over de grens bij Enschede.

In Duitsland is op slechts 15 kilometer afstand van de Nederlandse grens Afrikaanse varkenspest uitgebroken. Alle 1.780 varkens op het bedrijf zijn afgemaakt. Nog geen twee maanden geleden vroegen we minister Staghouwer in een brandbrief om maatregelen tegen de oprukkende virusziekte. De minister moet nu actie ondernemen om te voorkomen dat er bij een uitbraak in Nederland varkens massaal worden afgemaakt!

Virusziekte verder verspreid

Het besmette varkensbedrijf ligt in de gemeente Emsbüren, pal over de grens bij Enschede. Een uitbraak zo dicht bij Nederland komt voor kenners niet als een verrassing. De afgelopen jaren verspreidde Afrikaanse varkenspest zich steeds verder over Europa. Het is nu voor het eerst dat de besmettelijke virusziekte zo ver in het westen van Duitsland opduikt.

Tekst loopt verder onder video

Verspreiding Afrikaanse varkenspest

Besmetting door menselijk handelen

Het besmette bedrijf ligt op meer dan 300 kilometer afstand van het dichtstbijzijnde Afrikaanse varkenspestgebied in het oosten van Duitsland. Volgens het ministerie van Landbouw is het waarschijnlijk dat de uitbraak in Emsbüren het gevolg is van menselijk handelen. Dit betekent meestal dat het virus met transport uit gebieden waar de ziekte heerst is meegekomen. Bijvoorbeeld via de banden van een vrachtwagen.

11 miljoen Nederlandse varkens lopen groot risico

Afgelopen mei waarschuwden we minister Staghouwer voor de grote gevaren van Afrikaanse varkenspest voor de Nederlandse varkens. Die worden vaak met duizenden bij elkaar op één locatie gehouden. Om te voorkomen dat er bij een uitbraak in Nederland mogelijk honderdduizenden varkens worden afgemaakt, moeten er zo snel mogelijk maatregelen worden genomen.

Veetransporten stopzetten van en naar Afrikaanse varkenspestgebieden

We vragen de minister onder andere om veetransporten van en naar gebieden waar ziekte heerst stop te zetten. Hiermee wordt de kans dat het virus naar Nederland wordt meegenomen kleiner. Ook willen we dat als deskundigen de kans op een uitbraak (zeer) hoog inschatten, de minister een preventief fokverbod instelt.

Staghouwer: strengere maatregelen “niet proportioneel”

In antwoorden op Kamervragen van PvdA en GroenLinks stelt minister Staghouwer dat zulke strengere maatregelen “niet proportioneel” zijn. Maar het is juist de huidige intensieve varkenshouderij met haar propvolle megastallen die ‘niet proportioneel’ is. Nu de virusziekte zo dicht bij de grens is aangetroffen, moeten we alles doen om een uitbraak in Nederland te voorkomen. Wij roepen de minister opnieuw op om het belang van de dieren voorop te zetten en zo snel mogelijk actie te ondernemen.

Deel dit artikel
Erik Peschier

Varkens hebben recht op een leven vrij van pijn en gevangenschap, maar worden in onze samenleving behandeld als product. Wanneer je je eenmaal bewust bent van het gigantische dierenleed dat het huidige voedselsysteem veroorzaakt, laat dit je niet meer los. Als inhoudelijk medewerker en campaigner zet ik me daarom elke dag in om dit te veranderen. Door bewustzijn te creëren, de rechten van dieren te verdedigen en wetgeving te beïnvloeden werk ik aan een wereld waarin alle varkens bestaansrecht hebben en een leven kunnen leiden waar ze recht op hebben.