Een zeug brengt een groot deel van haar leven door in een kooi. Ze kan daarin niet lopen en zich zelfs niet omdraaien! Noodgedwongen ligt ze in haar eigen ontlasting. Dat brengt grote gezondheidsrisico’s met zich mee.
Blaasontsteking
Door het gebrek aan beweging, plast de zeug weinig. Daardoor wordt haar blaas onvoldoende schoongespoeld, en dat maakt dat ze een grote kans op blaasontsteking heeft. Doordat ze in haar eigen mest ligt, kunnen de bacteriën uit die mest haar lichaam binnendringen. Bij het insemineren en tijdens de bevalling is dat risico extra groot. Nóg meer kans op blaasontsteking.
Blaasontsteking kan ook veroorzaakt worden door te weinig drinken. Soms zijn de drinknippels in de stal verstopt met voer, of wordt de kraan een deel van de dag dichtgedraaid. Dat is bij wet verboden, en zeer stressvol voor de dieren, maar toch gebeurt het. Vaak ook is de kwaliteit van het drinkwater slecht, waardoor de dieren maar weinig drinken. Weinig drinken betekent weinig plassen… betekent een niet schoongespoelde blaas… betekent… we zijn er weer: blaasontsteking.
Een blaasontsteking wordt vaak niet opgemerkt en dus niet behandeld. De ontsteking kan zich dan uitbreiden naar de nieren, en er ontstaat nierbekkenontsteking. Dat is gruwelijk pijnlijk en levensbedreigend. Veel zeugen sterven als gevolg van blaasontsteking en nierbekkenontsteking.
Op elk moment lijden in Nederland zo’n 100.000 zeugen aan een (al dan niet ontdekte) blaasontsteking! En reken maar dat ze pijn hebben.
Baarmoederontsteking
Dat de zeug vastligt in haar eigen ontlasting, maakt dat ze ook veel kans loopt om baarmoederontsteking te krijgen. De momenten van inseminatie en bevalling zijn extra risicovol omdat de baarmoedermond dan openstaat of gepenetreerd wordt door het inseminatiepipet. Hierdoor is de baarmoeder bereikbaar voor bacteriën. Een baarmoederontsteking kan chronisch worden, waardoor de zeug onvruchtbaar wordt.
Zo’n 80.000 zeugen per jaar hebben chronische baarmoederontsteking! En waarschijnlijk is dat bij hen net zo pijnlijk als bij mensen.
Op naar het slachthuis
Zieke en onvruchtbare zeugen worden bedankt voor hun diensten met een enkele reis naar het slachthuis – alwaar bij vele tienduizenden pus in de baarmoeder wordt aangetroffen.
Ben jij ook ziek van de intensieve veehouderij? Teken dan onze petitie voor zorg voor zieke dieren.
Als veearts werkte ik 7 jaar lang tussen de varkens in de intensieve veehouderij. Ik werd daar dagelijks geconfronteerd met misstanden en schrijnend dierenleed. Toen ik inzag dat ik als veearts te weinig kon doen voor de varkens maakte ik de overstap naar Varkens in Nood. Nu ben ik directeur van dierenrechtenorganisaties Varkens in Nood en Dier&Recht en probeer ik als actievoerder het welzijn van miljoenen varkens in Nederland te verbeteren.