Precies een jaar geleden overhandigden we een petitie aan staatssecretaris Van Dam. De petitie was ondertekend door 67.124 mensen en eiste een verandering in de varkenshouderij.
De aanleiding van de petitie was het grote aantal misstanden in de varkenshouderij, de brede consensus dat de productie van vlees desastreus is voor het klimaat en de natuur en dat de B.V. Nederland moet investeren in innovatieve vervangers van dierlijke producten. Om dit te financieren stelde Varkens in Nood een accijns op vlees voor, waardoor honderden miljoenen beschikbaar zouden komen.
Van Dam is, zonder veel argumentatie, tegenstander van een accijns en heeft daarentegen 1,8 miljoen uitgetrokken voor de New Food Challenge. Hiermee worden (startende) bedrijven uitgedaagd om aantrekkelijke nieuwe voedselproducten op basis van plantaardige eiwitten te ontwikkelen. Bedrijven die een innovatief idee hebben voor voedsel gemaakt van bijvoorbeeld peulvruchten, noten, paddenstoelen of zeewier, kunnen een bedrag van maximaal 30.000 euro winnen om hun plannen verder uit te werken. De beste ideeën komen vervolgens in aanmerking voor een subsidie van maximaal 250.000 euro om het nieuwe voedsel daadwerkelijk te maken en op de markt te brengen. Aldus het Ministerie van Economische Zaken.
Het is een wereldvreemd idee dat producten met dit soort bedragen ontwikkeld kunnen worden. Laat staan ook nog vermarkt. Bill Gates heeft 90 miljoen gestoken in Impossible Foods, een bedrijf dat vleesvervangers maakt, en is daar maar één van de investeerders.
Het gekruidenier van onze staatssecretaris is in vergelijking daar mee best wel zielig.
De beste oplossing voor Nederland om onze voedselproductie duurzaam en rendabel te maken, is een accijns op vlees, daarmee substantieel geld ophalen en vervolgens flink investeren om een nieuwe bedrijfstak te creëren.