Ook VN-expert pleit voor vleestaks

De Nederlandse expert Maarten Hajer heeft op een VN-bijeenkomst in Nairobi gepleit voor de invoering van belasting op vlees. Volgens hem is dat de beste methode om de stijgende productie en consumptie tegen te gaan. Varkens in Nood is een verklaard voorstander van een vleestaks, en juicht de uitspraken van Hajer toe.

Het is bekend: in Amerika en Europa wordt te veel vlees geconsumeerd. De intensieve veehouderij zorgt daarbij niet alleen voor veel dierenleed, maar ook voor immense milieuproblemen. En dat laatste zal alleen maar erger worden als de rest van de wereld ‘ons’ eetpatroon over neemt.

Op een bijeenkomst van het International Resource Panel (IRP), waarin 30 overheden en 34 topwetenschappers zijn verenigd, werd vorige week het rapport ‘Food Systems and Natural Resources’ gepresenteerd. Daaruit bleek dat de wereldwijde vleesconsumptie in snel tempo toeneemt. Zo zal de consumptie van kip en zuivel de komende tien jaar met 20% stijgen en die van varkens- en rundvlees met 14%.

Vleesaccijns op productieniveau

Reden genoeg voor professor Hajer om op de bijeenkomst te pleiten voor het zwaarder belasten van vlees.  En dan niet pas als het de slager of supermarkt bereikt, maar eerder in de keten, op productieniveau. ,,We geloven dat het beter is om een hogere prijs vroeger in de keten vast te leggen. Het is makkelijker en meer sexy om het op consumentenniveau te doen, maar dat is minder effectief.”

Geen verhoging van de BTW

Varkens in Nood pleit al jaren voor een hogere belasting. En dan niet door het verhogen van de BTW, want daarmee zou het relatief dure biologische vlees extra zwaar worden getroffen. Het heffen van accijns voorkomt dat probleem: een vaste heffing per kilo treft vlees uit de vee-industrie harder dan biologisch vlees. Het CPB heeft inmiddels geconcludeerd dat de introductie van vleesaccijns goed uitvoerbaar is.

China

Overigens heeft China, dat in sneltreinvaart bezig is het westerse consumptieniveau te evenaren,  eerder deze maand een voedingsrichtlijn gepubliceerd over dierlijke voedingsstoffen. De regering raadt de inwoners aan om voortaan niet meer dan 200 gram vlees en eieren per dag te eten. Als alle 1,3 miljard Chinezen zich daaraan houden, zou dat 1,5% van de mondiale broeikasgasuitstoot schelen, berekende ClimateProgress.

Naar schatting is de vleesindustrie wereldwijd op dit moment verantwoordelijk voor 15% van de uitstoot van broeikasgassen en voor een groot deel van de vernietiging van de oerwouden.