Petitie aangeboden tegen internationale transporten tijdens de coronacrisis

Diertransporten

De petitie voor het stoppen van internationale diertransporten tijdens de coronacrisis, is gisteren overhandigd aan de minister en de Tweede Kamer. Maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus veroorzaakten eerder dit jaar lange files aan de grenzen en onvoldoende toegang tot rustplaatsen. Dankzij jullie steun is de petitie in korte tijd meer dan 20.000 keer ondertekend. Ontzettend bedankt voor jullie hulp, dierenvrienden!

Creperen in files

In maart ontstonden in veel Europese landen ongekend lange files door de strenge grenscontroles. Transporten met levende dieren stonden uren- of zelfs dagenlang te wachten, soms met fatale gevolgen. Ook werden de halteplaatsen gesloten waar de dieren normaal gesproken rust, eten en drinken krijgen. Onder die omstandigheden was het volstrekt onmogelijk om de welzijnsregels na te leven. Varkens in Nood riep minister Schouten op om internationale transporten te stoppen zolang deze situatie duurt.

Digitale overdracht

Gister is de petitie aangeboden aan landbouwminister Schouten en aan de betrokken Tweede Kamerleden. Vanwege het coronavirus is de petitie digitaal overgedragen. Helaas bleek al eerder dat de minister niet bereid is om een einde te maken aan de transporten. Zij laat het handelsverkeer en transport tussen de lidstaten van de EU doorgaan om de voedselproductie op peil te houden.

Toch is het belangrijk om de petitie aan te bieden en deze nog eens extra onder de aandacht te brengen van politici. De 20.657 handtekeningen tonen de zorgen van burgers over het gebrek aan aandacht voor dierenwelzijn tijdens deze crisis.

Geen transport meer naar derde landen

Gelukkig is er wel een belangrijke verbetering aangekondigd op transportgebied. Eind mei erkende de minister dat de Europese regels voor veetransport niet worden nageleefd bij veetransporten met bestemmingen buiten de EU. Ze besloot daarom dat de handhavingsinstantie NVWA met ingang van 26 mei geen veetransporten meer toestaat naar landen buiten de EU.

Die verre veetransporten zijn pas weer mogelijk als de sector “het dierenwelzijn voldoende kan garanderen”, aldus de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

Hoe nu verder?

Wij houden de situatie uiteraard scherp in de gaten. En we blijven pleiten voor een einde aan alle langeafstandstransporten, buiten én binnen Europa. Het harteloze gesleep met dieren is en blijft onacceptabel. Voor iedereen die de petitie heeft getekend: hartelijk bedankt voor je hulp, ook namens de dieren!

Deel dit artikel
Robyn Pees

Als jurist en inhoudelijk medewerker zet ik me in om een einde te maken aan het enorme leed van de miljoenen varkens achter gesloten staldeuren. Ooit zal de mensheid met afschuw terugkijken naar de erbarmelijke manier waarop we nu met onze mededieren omgaan. Ik wil er met mijn werk aan bijdragen dat ik die dag nog ga meemaken. Ieder dier heeft recht op een dierwaardig leven. Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen, daarom moeten wij ze een stem geven!