Varkensboer
Foto's: Sabine Grootendorst/Varkens in Nood
In juni 2017 startte Esther Maarleveld varkensboerderij Het Poldervarken in Vlaardingen. De eerste jaren hield ze haar varkens op een weide van ruim anderhalve hectare, maar sinds kort hebben haar varkens een stuk bos van bijna twee hectare tot hun beschikking! Het is aan drie kanten begrensd door een sloot, en aan één kant door een hek waarlangs een doorgaand fietspad loopt.
De kudde telt drieëndertig Husumer varkens: een langzaam groeiend ras met een prachtige roodbruine kleur en een witte band in het midden. Fokzeugen, beren, biggen van alle leeftijden: alles loopt in vrijheid door elkaar heen. De varkens leven van reststromen van de bakker, de groenteboer, de lokale bierbrouwer en kwekers uit de buurt, en van wat ze vinden in het bos en in de sloot. Uit de sloot halen ze naast drinkwater ook zoetwaterkreeftjes en mosselen. Ze vinden er verkoeling in op warme dagen. Een modderpoel maken ze zelf! In het bos zijn slaapverblijven met een lekker dik strobed, maar de varkens kiezen er meestal voor om buiten te slapen.
De zeugen worden één keer per jaar/anderhalf jaar drachtig. Tot voor kort werd een zeug die ging werpen apart gezet in een onverharde paardenstal, maar de volgende worpen zullen in het bos plaatsvinden. Een nest telt elf tot twaalf biggen.
Op de leeftijd van veertien maanden zijn de varkens zwaar genoeg om geslacht te worden. Elke acht weken gaan er vijf naar het slachthuis. Het transport duurt 45 minuten. De dieren worden een dag van tevoren gebracht. Op de ochtend van de slacht worden ze met een elektronische tang op het hoofd verdoofd en daarna gedood door een schok op het hart. Boerin Esther is daarbij. Ze heeft goed gezorgd voor haar dieren, en wil zeker weten dat ze op een goede manier aan hun einde komen.
Voor alles wat er nodig is op de boerderij, wordt materiaal hergebruikt. Dit bedrijf is volledig circulair en stoot geen CO2 uit! En wat ook mooi is: voorbijgangers kunnen zien hoe de varkens gehouden worden.