Een hoogzwangere zeug wil maar één ding: een veilig en warm nest bouwen voor haar biggetjes. In de natuur graaft ze eerst een ondiepe kuil door met haar voorpoten in de aarde te krabben en te wroeten met haar snuit. Vervolgens bedekt ze die kuil met zacht materiaal voor haar gevoelige uiers. Vaak trekt ze nog wat takken over het nest voor extra beschutting. Vlak voor de bevalling bekijkt de zeug het nest nog éénmaal van een afstandje, om het daarna te perfectioneren.
Nestgedrag uitgefokt?
Dit nestgedrag ligt stevig verankerd in het brein van het varken. Jarenlang werd er gedacht dat zeugen in de vee-industrie geen behoefte meer zouden hebben aan het bouwen van een nest. Dat gedrag zou er uitgefokt zijn door de vele generaties van varkens die alleen maar betonnen stallen kennen.
Proef op som
Een onderzoeker uit Wageningen geloofde daar niets van en nam de proef op de som. Een zeug, die al meerdere malen biggen had gekregen in een reguliere kraamkooi, kreeg de beschikking over een enorm hok vol stro en jute doeken.
Een spannend experiment. En wat bleek? Kijk zelf maar naar de video om te zien wat er gebeurt!
Geef zeugen een surprise!
Vind jij ook dat zwangere zeugen moeten beschikken over nestmateriaal? Varkens in Nood bezorgt tijdens Sinterklaas juten doeken bij drachtige zeugen in de intensieve veehouderij. Daarmee kunnen de moedervarkens uiting geven aan hun nesteldrang en krijgen hun biggetjes een zacht nestje dat ruikt naar mama. Help jij mee?
Als veearts werkte ik 7 jaar lang tussen de varkens in de intensieve veehouderij. Ik werd daar dagelijks geconfronteerd met misstanden en schrijnend dierenleed. Toen ik inzag dat ik als veearts te weinig kon doen voor de varkens maakte ik de overstap naar Varkens in Nood. Nu ben ik directeur van dierenrechtenorganisaties Varkens in Nood en Dier&Recht en probeer ik als actievoerder het welzijn van miljoenen varkens in Nederland te verbeteren.