Eerste kweekvleesdiner in Nederland door NVWA gedwarsboomd

Koert van Mensvoort, creatief directeur van Next Nature Network, is verbouwereerd. In NRC Handelsblad schrijft hij over het feit dat Nederland van begin af aan een voortrekkersrol heeft gespeeld bij de ontwikkeling van kweekvlees, maar nú – nu het product werkelijk op de markt lijkt te komen – juridische obstakels opwerpt.

“Overmatige vleesconsumptie is volgens de VN een van de grootste milieuproblemen van deze tijd”, schrijft Van Mensvoort. “Wil Nederland de klimaatdoelen van Parijs halen, dan zal de veestapel moeten krimpen. Omdat niet iedereen vegetariër wil worden, en vleesconsumptie in opkomende economieën als India en China toeneemt, moeten we alternatieven verkennen.” Kweekvlees ís een alternatief – en de oorsprong ervan ligt nota bene in Nederland.

Hoewel veel mensen kweekvlees nu nog ervaren als kunstmatig en onnatuurlijk, blijkt uit onderzoek dat 40 tot 70 procent van de bevolking openstaat voor de consumptie ervan. Niet zo vreemd: het kweekproces valt te vergelijken met bierbrouwen of kaasmaken: “beide draaien om het voeden van celculturen”. En daar kunnen we wel wat mee in Nederland.

Wat is er gebeurd: het Amerikaanse bedrijf JUST – dat de ambitie heeft nog dit jaar zijn kweekvleesproducten op de markt te brengen – heeft een proefpartij kweekvlees aangeboden aan het NEMO Science Museum en een restaurant in Nederland. Het wil zijn product op de plaats van oorsprong aan de wereld presenteren. Een sympathiek initiatief.

Er werd een diner georganiseerd, maar helaas: van proeven kwam het niet. Een inspecteur van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit kwam de pakketten kweekvlees verzegelen, omdat het product nog niet goedgekeurd zou zijn volgens Europese ‘novel food’-wetgeving.

Hoe wonderlijk: de NVWA, die – zoals op 22 mei in Trouw viel te lezen – te weinig tijd heeft voor al haar taken (waaronder controle op dierenwelzijn in de vee-industrie) richt haar kostbare aandacht op het verbieden van het proeven van kweekvlees – een product dat een enorme stap vooruit voor dierenwelzijn kan betekenen. Op verwaarloosde varkens en op varkensboeren die zich niet aan de wet houden, wordt daarentegen nauwelijks gehandhaafd. Tenenkrommend!

Varkens in Nood was meer dan tien jaar geleden, ten tijde van minister Verburg (CDA), één van de aanjagers van kweekvlees, maar is met haar inspanningen gestopt vanwege de onverschilligheid en het gebrek aan visie van de overheid. Dat gebrek aan visie is een constante, dat is duidelijk.

Next Nature Network is een petitie gestart. Teken op nextnature.net/kweekvlees als je kweekvlees wilt proeven en je mening wilt geven.